Andrada Ciupeiu a întâlnit pentru prima dată yoga în 2019. Pe atunci suferea de tulburare de stres post-traumatic și după prima ședință a putut dormi odihnitor pentru prima dată în trei ani și în același timp pur și simplu s-a lăsat de fumat, deși era un obicei care până în acel moment îi făcea plăcere.
Citește și: Practica Yoga în timpul regimului comunist
Curioasă să afle ce anume declanșase în ea aceste schimbări a început să studieze yoga, iar din octombrie 2021 a devenit instructor yoga certificat.
Mai multe despre Andrada în interviul oferit în exclusivitate pentru Yogasat:
„Sunt violonistă de profesie, mama unei super fetițe de 12 ani pe nume Maia, iar din octombrie 2021 sunt instructor de Yoga. Am absolvit cursul de „200 Hours Hatha Vinyasa TTC” și „25 Hours Vinyasa Karma TTC in Yoga therapy and concepts” sub îndrumarea lui Mukesh Kothari, Maestru la BinduSar Yoga Academy Rishikesh. Deci mă aflu la început de drum ca instructor yoga.
Yoga a apărut în viața mea absolut întâmplător în anul 2019, când am fost invitată de buna mea prietenă Eva la o clasă de Ashtanga Yoga. Eu mă aflam pentru o scurtă perioadă în Cluj și cum amândouă ne doream tare mult să ne revedem, am acceptat invitația. Aceea a fost prima practică din viața mea și mărturisesc că la acel moment nu știam absolut nimic despre Yoga.
Acea primă practică a produs un soi de scurtcircuit în mine și astfel am reușit să am o noapte cu somn adânc și odihnitor pentru prima dată după trei ani. Sufeream atunci de tulburare de stres post-traumatic. La scurt timp după acest moment am participat la un workshop Ashtanga yoga, a cărui consecință a fost un alt scurtcircuit după care nu am mai putut să fumez, deși era un obicei care obișnuia să îmi facă plăcere.
Ca urmare a acestor experiențe puternice pe care le-am trăit, am fost curioasă să aflu ce anume le declanșase și ce se întâmplase cu mine. Așa am început să mă documentez pentru prima dată despre ce este și ce înseamnă Yoga. Încercasem mereu să îmi schimb și să îmi îmbunătățesc viața, însă experiențele pe care le trăiam mă făceau să mă învârt cumva în același cerc vicios și să revin de unde am pornit, însă de fiecare dată cu noi și noi răni. Și recunosc că obosisem. Odată cu apariția Yoga însă, totul a început să se schimbe.
Citește și: Gorakshasana - căutarea Adevărului este un scop normal al omului.
Având un program încărcat și fiind o persoană mai retrasă, am simțit întotdeauna nevoia spațiului personal, drept pentru care am ales să practic yoga acasă, urmărind diverse canale YouTube. La un moment dat a apărut însă nevoia de îndrumare clară și am început să caut pe cineva de la cine să învăț. Așa am ajuns, în anul 2020, la primul workshop „The poison of the Scorpion” susținut de Mukesh Kothari, maestru yoga pe care mi-l recomandase tot buna mea prietenă Eva. Am fost atrasă ca un magnet de curs, deși era un target cam înalt pentru nivelul meu de pregătire de atunci, care nu puteam nici măcar să mă ridic în sirsasana fără să cad. Dar acea experiență m-a adus față în față cu realitatea propriei mele vieți, iar odată cu ea a apărut și posibilitatea concretă de a o schimba și de a mi-o îmbunătăți. Pot spune că acesta a reprezentat moment în care am început să practic cu adevărat Yoga. La început făceam reprize scurte și fluctuante. La vremea respectivă eram o mamă singură de 34 de ani, fără nici un fel de trecut sportiv, care încercam să îmi gestionez cât mai bine programul extrem de încărcat pe care îl aveam. Eram însă determinată să îmi construiesc o viață care să aibă ca nucleu liniștea și bucuria, astfel că am ajuns să îmi mențin o practică zilnică intensă și susținută, care s-a reflectat și a adus îmbunătățiri în toate aspectele vieții mele.
Consider ca fără doar și poate yoga ar aduce schimbări semnificative în lume, dacă ar fi inclusă în instituțiile de învățământ și la locurile de muncă. Fiind violonist interpret, practica yoga m-a făcut să simt o îmbunătățire semnificativă a capacității de concentrare, o mai bună claritate mentală precum și o îmbunătățire a tehnicii instrumentale printr-o mai bună conștientizare a funcțiilor musculare. Pranayama m-a ajutat să îmi stabilizez mintea și să reușesc să mă detașez de triggerii emoționali care mă făceau să sufăr de anxietate. Numeroasele beneficii pe care le-am resimțit, precum și susținerea din partea Maestrului Mukesh Kothari, m-au făcut să aleg să predau la rândul meu yoga.
Practica mea cred că depinde de moment, însă scopul practicii mele este în primul rând acela de a calma și controla mintea, iar apoi de a menține corpul sănătos și vital. Abia acum am simțit că mintea mea este pregătită pentru meditație și am început ușor să practic. Am fost atrasă puternic de Trataka, așa că asta fac acum.
Nu m-am gândit și nu mi-am propus vreodată să urmez pe cineva deoarece cred că de la oricine se poate învăța. Dacă ar fi să mă gândesc însă că am un Maestru, în acest moment acela ar fi Mukesh Kothari. Dar asta nu e ceva voit sau plănuit, îndrumarea lui pur și simplu vine ca ceva firesc, natural și ușor.”