Amandina, mereu însiropată și delicioasă este acea prăjitură pe care o savurăm întotdeauna cu plăcere. Pentru astăzi vă prezentam o rețetă de amanină vegană, fără zahar, potrivită și pentru perioada postului.
Pentru blat:
- 1/2 ceașca ulei de cocos (topit pe baie de aburi)
- 1 lingură faină de in
- 6 linguri de apă plată
- 1 cană faină alba de grâu
- 2 linguri cacao
- 1 lingurița pudra de roșcove
- 1 lingura extract de cafea
- 1 lingura extract de vanilie
- 1 plic praf de copt
- 1 praf sare neiodata
- 2 banane bine coapte
- 250 grame piure de mere
- puțin ulei pentru uns tava
Pentru crema:
- 1 avocado bine copt
- 4-5 linguri ulei de cocos (topit pe baie de aburi)
- îndulcitor natural după gust – sirop de agave, sirop de arțar
- zeama de la 1/2 lămâie
- 2-3 linguri de cacao
- 1 fiola esență de rom (opțional)
Pentru glazura:
- 4 linguri ulei de cacao/cocos (topit pe baie de aburi)
- îndulcitor natural după gust (sirop de arțar/agave)
- 1 lingura cacao
- 1/2 lingurița pudra de roșcove (opțional)
Mod de preparare Amandina vegană:
Pentru prepararea blatului, se face întâi piureul de mere, astfel: merele se spală, se taie bucăți si se pun la fiert cu 250 ml apa plata.
După ce s-au înmuiat, se lasă la răcit.
Se adaugă și bananele și se pasează totul, cu ajutorul unui blender vertical, pana se obține o crema fina și delicata.
Se adaugă în bol faina de in, semințele de vanilie, apa, esență de cafea și extractul de vanilie. se omogenizează.
Se încorporează restul de ingrediente.
Compoziția se toarnă într-o tava unsa cu puțin ulei și se introduce în cuptorul preîncălzit.
Se coace blatul la foc mediu (180 grade) pana cand trece testul scobitorii.
Se scoate blatul, se lasă la răcit în tava, după care se scoate cu grija pe o planșetă/ blatul din bucătărie.
Se secționează pe lat, astfel încât să rezulte 2 foi, ca la un tort (atenție: blatul este fragil si umed, deci nu mai este nevoie de însiropare)
Se lasă blaturile deoparte si se prepara crema astfel: se taie avocado pe jumătate și se scoate pulpa cu lingurița. Se așează avocado în vasul blederului vertical. Se adaugă celelalte ingrediente pentru crema și se mixează totul până se obține o crema fina și ușoară.
Crema se repartizează egal pe primul blat al prăjiturii, care, in prealabil, a fost așezat înapoi in tava.
Se așează cu grija si celălalt blat peste crema și se da prăjitura la rece pentru 3 ore, sau aproximativ 1 ora la congelator.
Între timp se prepara glazura: ingredientele pentru glazura se amesteca bine într-un bol și este gata!
Se scoate prăjitura de la rece și se porționează.
Se glazurează separat (pentru ușurință, se pot așeza prăjiturile pe un grătar care în prealabil a fost si el așezat deasupra unei farfurii mari, pentru a nu se pierde din glazura)
Se dau din nou prăjiturile la rece până în momentul servirii.
Poftă bună!