10 lectii de viata de la barbatul care a asistat la 12000 de decese Skip to main content
10 lectii de viata de la barbatul care a asistat la 12000 de decese

In traditia indiana, se spune ca cine isi da ultima suflare in Varanasi, unul dintre cele 7 orase sacre ale Indiei, se elibereaza, iesind din ciclul renasterilor.

De sute de ani, in Varanasi exista case care ofera cazare in ultimele zile de viata. Pratic, aici oamenii se cazeaza si isi asteapta apoi moartea. Bhairav Nath Shukla este managerului unui Mukti Bhawan (n.r. Hotel al Salvarii) de mai bine de 40 de ani. Acesta a vazut 12000 de persoane murind in tot acest timp, din toate paturile sociale si din toate colturile lumii.

Dupa toate trecerile sufletelor in alta lume la care a asistat, Bhairav a tras cateva concluzii, care pot fi considerate lectii de viata de pret.

Rezolva-ti toate conflictele inainte de a pleca – oamenii poarta dupa ei bagaje nefolositoare, care atarna greu, conflicte cu cei dragi, pe care simt nevoia sa le incheie la final de drum, chiar daca toata viata au lasat orgoliul sa ii separe de cei dragi. Secretul nu este sa nu ai conflicte, ci sa stii sa le rezolvi imediat ce ai ocazia de a o face.

Esenta vietii se regaseste in simplitate – oamenii renunta la lucrurile complicate in ultimele zile ale vietii, regretand faptul ca si-au complicat viata pentru acestea. Nimeni nu mai mananca preparate luxoase inainte de a muri, cu totii cer doar apa, poate un colt de paine. Secretul pentru a avea mai mult consta in a te bucura cu mai putin.

Fii dispus sa ceri ajutor – sa faci totul pe cont propriu te poate face sa te simti puternuc, insa puternic este cel care are curajul de a cere ajutor atunci cand are nevoie. Exista intotdeauna o persoana care stie mai multe decat noi pe o anumita tema – iar intelepciunea acesteia ne poate ajuta mai mult decat am crede, insa pentru asta trebuie doar sa cerem ajutor.

Gaseste frumusetea in lucrurile mici – Bhairav canta, alaturi de oaspetii sai, mantre si cantece devotionale de trei ori pe zi. Astfel, acesta a observat ca unii oameni se bucura, pur si simplu, de modul in care se aude o nota muzicala. Oamenii care sunt prea mandri sau prea critici nu reusesc sa se bucure, mintea acestora fiind intotdeauna ocupata cu ganduri inutile.

Acceptarea inseamna libertate – cei mai multi oameni se eschiveaza atunci cand vine vorba despre plecarea din aceasta lume. Negarea lor permanenta naste emotii periculoase. Odata ce accepti situatia in care te afli, devii liber. Imediat ce renunti la stadiul de negare, ai puterea de a gasi o solutie. Indiferenta, evitarea si respingerea unui adevar cauzeaza anxietate. Accepta situatia si elibereaza-te de gandurile negre.

Citeste: VIATA DE DUPA MOARTE, DIN PERSPECTIVA HINDUISMULUI

Cand iti gasesti rostul in lume, fa ceva in aceasta privinta – este extraordinar sa fii constient de menirea ta in aceasta lume, insa atata timp cat faci ceva in acest sens, altfel este in zadar. Multi oameni stiu exact ce trebuie sa faca in aceasta viata, insa nu fac nimic in acest sens, pentru indeplinirea menitrii.

Obiceiurile devin calitati – Bhairav recomanda cultivarea obiceiurilor bune, care in timp devin calitati. Este ca atunci cand iti lucrezi un muschi si, in timp, devine mai puternic. Asa se intampla si cu obiceiurile bune.

Nu rupem relatii cu oameni, ci rupem relatii cu gandurile pe care unii oameni ni le produc – exista perioade in care te distantezi de persoane pe care le iubesti sau cu care esti conectat intr-o anumita maniera. In orice relatie, exista anumite nepotriviri care determina oamenii sa nu mai comunice. Asta nu inseamna ca trebuie sa te simti vinovat sau ca greseti, ci inseamna ca uneori trebuie sa mergi mai departe evitand conflictul, atunci cand o anumita persoana iti produce ganduri nedorite care te preocupa mai mult decat ar trebui. Divortul, de pilda, potrivit lui Bhairav, este separarea de gandurile produse de persoana respectiva, nu de persoana in cauza. Daca intelegi asta, esti capabil sa renunti la razbunare si ganduri negative.

10% din ceea ce castigi ar trebui sa fie donat– potrivit lui Bhairav, dharma nu este neaparat ceva spiritual sau religios. Mai degraba, tine de dorinta de a face bine celor din jur si de a se simti responsabil sa faca asta. Potrivit barbatului, 10% din profit trebuie intotdeauna rezervat pentru faptele bune.

Pe patul mortii, oamenii cunosc suferinta si vor sa ii ajute pe cei care sufera la randul lor. De aceea, simt nevoia sa faca mai multe acte de caritate si au regrete ca nu au facut asta pana la acel moment. Nu trebuie sa te agati de tot ce ai, lasa o parte si pentru altii.

Sursa

Comenteaza cu Facebook