Dr. Andrew Newberg, autorul cartii “Cuvintele iti pot transforma creierul”, sustine ca tot ceea ce spunem ne influenteaza creierul si viata. Acesta sustine ca: “Limbajul ne contureaza comportamentul si fiecare cuvant este imbibat cu o serie de intelesuri. Cuvintele potrivite folosite in modul cel mai potrivit ne pot aduce dragoste, bani si respectul celor din jur, in timp ce cuvintele nepotrivite sau folosite intr-un context nepotrivit ne pot aduce numai lucruri rele. De aceea, trebuie sa ne alegem cu mare atentie cuvintele daca vrei sa ne atingem telurile si sa obtinem ceea ce dorim de la viata”.
Yehuda Berg, speaker de renume international, e de parere ca “Singura si cea mai puternica forta pe care o detine umanitatea sunt cuvintele. Putem alege sa folosim aceasta putere in mod constructiv, folosind cuvinte incurajatoare, insa pe de alta parte o putem folosi in mod districtiv, folosind cuvinte deznadajduite”.
Pentru a ne bucura de efectele benefice ale unui discurs corect si pentru a specula puterea cuvintelor, trebuie sa ne disciplinam in asa fel incat sa vorbim cu blandete, cu respect si modestie, chiar si despre noi.
Citeste: SADHANA CHATUSHTAYAM – CALEA CATRE ELIBERARE
Desconsiderandu-ne in fata celorlalti prin cuvinte nepotrivite la adresa propriei persoane, nu vom face altceva decat sa ne convingem pe noi insine ca suntem asa cum vorbim despre noi. Inainte de a spune un lucru, ia-ti cateva secunde pentru a-l gandi si abia apoi il poti verbaliza.
Cuvintele tale trebuie sa transmita empatia si compasiunea pe care le simti si intotdeauna trebuie sa te gandesti la impacul pe care discursul tau il va avea asupra celor din jur. Evita sa folosesti cuvinte ce pot provoca suferinta.
In ciuda incurajarilor pe care le primesti de a spune ceea ce simti si gandesti, indicat este sa te gandesti la cel de langa tine atunci cand iti expui gandurile prin cuvinte. Provocand suferinta celor din jur prin cuvintele alese, iti faci tie insuti in deserviciu.
Pe langa cuvintele alese, si tonul pe care spunem cuvintele este la fel de important. Vorbeste calm, nu ridica tonul si nu agresa verbal pe nimeni, oricat de suparat sau nervos ai fi. Gaseste-ti linistea interioara si abia apoi poti vorbi.
“Inalta cuvintele, nu tonul vocii. Acestea vor fi ca ploaia care creste florile, nu precum tunetul” – Rumi.