In medicina ayurvedica, se recomanda consumul de apa calduta, insa apa rece este contraindicata.
Apa rece determina constrictia tractului digestiv, ingreunand astfel digestia. Avand in vedere ca digestia este ingreunata de apa rece, tot organismul e deprivat de nutrientii necesari.
Enzimele din organism functioneaza optim la o temperatura de 37-42 de grade Celsius, ceea ce inseamna ca atunci cand bem apa rece, corpul se straduieste sa aduca apa la aceasta temperatura, consumand astfel energie. Asadar, nu numai digestia este ingreunata, insa apare si senzatia de oboseala.
Consumul de apa rece incalca principiile ayurveda, estompand focul digestiv – agni, favorizand astfel acumularea de ama (n.r. toxine). Ama este principala cauza a aparitiei bolilor.
Citeste: TANDULODAKA – APA DE OREZ, REMEDIU PENTRU O SERIE DE AFECTIUNI
Totodata, specialistii in ayurveda sustin ca apa rece bauta dupa masa cauzeaza formarea de mucus in organism, slabind astfel sistemul imunitar si favorizand aparitia racelilor si gripelor.
Pe de alta parte insa, consumul de apa calduta are o serie de beneficii:
- Stimuleaza enzimele digestive, accelerand digestia
- Purifica sangele
- Previne deshidratarea
- Stimuleaza procesul de detoxifiere prin piele si rinichi
- Impiedica solidificarea grasimilor consumate la masa
- Favorizeaza reglarea tranzitului intestinal
Aproape 80% din organism este alcatuit din apa, iar consumul de apa la temperatura optima va avea o serie de efecte benefice pentru sanatate.
Citeste: TEHNICA SIMPLA DE ECHILIBRARE A ORGANISMULUI PRIN CONSUMUL DE APA