De ce apare frica si cum poti sa o controlezi Skip to main content
De ce apare frica si cum poti sa o controlezi

Frica este un raspuns instinctiv, emotional si natural, la o amenintare reala sau imaginara. Daca frica este reala, aceasta ne va ajuta sa supravietuim in situatiile periculoase, insa daca este imaginara, ne poate sabota.

Frica este cea mai importanta emotie resimtita si de animale, mai ales de catre cele cu un sistem nervos foarte bine dezvoltat.

Instinctul de supravietuire este cel care nasta frica si are rolul de a ne avertiza atunci cand exista un pericol, astfel incat sa il putem evita sau infrunta. Frica nu este insa numai instinctiva, ci poate fi si invatata – experientele dureroase ne vor face sa devenim mai tematori, astfel incat sa putem evita situatiile neplacute pe viitor.

Frica este considerata un factor important in cursul dezvoltarii civilitatiei. Teama de nescunoscut, capriciile naturii ori pericolele ce se pot ivi au determinat oamenii sa traiasca in comunitati si sa se sustina reciproc in vederea supravietuirii.

Citeste: CUM NE FACE SOCIETATEA MODERNA SA NE PIERDEM MINTILE

Cum se manifesta frica

Frica se manifesta in mai multe moduri. Aceasta este responsabila chiar si pentru unele comportamente nesanatoase sau tulburari psihice. Printre manifestarile fricii se numara: anxietatea, atacurile de panica, irascibilitatea, lipsa stimei de sine, complexul de inferioritate, timiditatea, lipsa initiativei. Uneori, frica se poate manifesta prin comportament agresiv.

Principalele cauze ale fricii

Situatiile intense – oamenii se tem de expunerea la stimuli extremi precum temperaturi foarte scazute ori, dimpotriva, foarte ridicate, mediu ostil sau zone periculoase.

Lucrurile necunoscute – tindem sa fim anxiosi atunci cand ne confruntam cu lucruri necunoscute. Oamenii se tem de necunoscut.

Lipsa de informare – atunci cand nu avem suficiente informatii despre un eveniment sau situatie, ne putem confrunta cu frica intensa.

Incertitudinea – unele persoane se pot teme de incertitudine. De aceea oamenii cauta confirmarea ca totul va fi bine mergand la astrologi ori clarvazatori.

Experientele trecute – multe temeri apar in urma experientelor traite de noi sau de cei din jur. Daca ne confruntam cu o situatie care ne-a provocat frica in trecut, sunt sanse mari ca aceasta sa reapara cand ne regasim din nou in acea situatie.

Frica din perspectiva spirituala

Frica este considerata, din perspectiva spirituala, un indicator al egoismului si al lipsei de incredere in Dumnezeu. Atunci cand ne simtim singuri in fata obstacolelor vietii, intr-un mediu foarte competitiv, pot aparea frica si anxietatea. Cea mai mare teama a unui egoist, ateu sau agnostic care crede in el insusi dar nu si intr-o forta superioara, divina, este teama de moarte si de vid ce poate veni cu aceasta.

Credinta intr-o forta divina, mai presus de noi, ne ofera sperata si risipeste fricile.

Si atasamentul este o cauza a fricii – posibilitatea separarii de lucrurile care ne plac poate cauza aparitia unor temeri. Atunci cand ne atasam de lucruri, oameni si amintiri, nu putem trai in prezent cu toata fiinta si purtam dupa noi bagajele trecutului.

Cum sa iti controlezi frica

Aspectul pozitiv al fricii este ca aceasta actioneaza precum un gardian ce ne protejeaza de pericole. Insa atunci cand fricile ajung sa ne controleze viata, e absolut necesar sa invatam sa le controlam.

Citeste: Metode yoghine pentru a te elibera de stres in trafic

In prima faza, trebuie sa iti constientizezi temerile si poti face asta prin practica meditatiei si prin activarea “constiintei de sine”. Fiind mai atent la tine insuti, practicand introspectia si analizandu-ti comportamentul, vei reusi sa devii constient de propriile temeri.

Apoi, temerile pot fi confruntate prin traitul in prezent. Concentrandu-te asupra acestui moment, vei reusi sa te detasezi de fricile din trecut si anxietatea cu privire la viitor.

Vizualizeaza-ti temerile folosind tehnica budista denumita Chad. Calugarii tibetani practicau aceasta tehnica pentru a detine controlul asupra propriilor frici. Acestia se izolau intr-un loc retras din sanul naturii si meditau. In timpul meditatiei, vizualizau temerile, oferindu-le o forma fizica detaliata. Analizand in detaliu forma temerilor, calugarii capatau, usor usor, imunitate la propriile temeri, pe care intr-un final reuseau sa le invinga.

De asemenea, e important sa iti doresti sa te detasezi de propriile temeri.

Comenteaza cu Facebook