Uleiurile esentiale, obtinute din florile, frunzele, tulpina sau radacina unor plante, au o sumedenie de efecte benefice asupra trupului. Exista insa si alte uleiuri cu proprietati extraordinare, pe care ar trebui sa le folosim in locul produselor cosmetice din comert, care ar trebui evitate intrucat vin la pachet cu o serie de substante chimice daunatoare.
Uleiul de argan, uleiul de cocos, de jojoba sau cel din samburi de struguri sunt extrem de benefice si pot fi folosite in fel si chip.
Ulei de argan
Uleiul obtinut din samburii fructelor de argan este originar din Maroc si are o multime de efecte benefice, in special pentru piele. Avand in compozitia sa cantitati mari de acizi grasi, dar si de vitamina E, antioxidanti si agenti cu proprietati antiinflamatoare, uleiul de argan hidrateaza in profunzime pielea, creeaza o bariera protectoare la nivelul acesteia si are proprietati antiinflamatoare. Uleiul de argan poate fi folosit si pentru infrumusetarea podoabei capilare, fortificand firul de par si oferindu-le hidratare si stralucire.
Citeste: RUTINA AYURVEDICA DE DIMINEATA
Uleiul de cocos
Uleiul de cocos, solid la temperatura camerei si in forma lichida la temperaturi mai mari, poate fi folosit pentru hidratarea pielii si a parului, dar si pentru tratarea sau ameliorarea unor afectiuni cutanate precum eczema, psoriazisul, dermatita seboreica sau rozaceea.
Uleiul de jojoba
Uleiul extras din semintele produse de arborele de jojoba are un continut ridicat de ceara care este similara sebumului uman. Asadar, acest ulei poate fi folosit in scopuri cosmetice si dermatologice, pentru hidratarea pielii uscate si pentru decolorarea petelor pigmentare. Uleiul de jojoba contine si cupru si zinc, ingrediente care fac din acesta un tratament eficient pentru infectiile cutanate.
Citeste: METODA TRADITIONALA INDIANA DE PREPARARE A CHAIULUI
Uleiul de samburi de struguri
Uleiul obtinut din samburii de strugure este usor, nu are un miros pregnant si poate fi folosit pe pielea acneica sau sensibila. Continutul mare de antioxidanti fac din acest ulei unul extrem de benefic in caz de arsuri solare. Acest ulei contine si acid linoleic, ceea ce inseamna ca poate fi folosit pentru tratarea inflamatiei.