Cum sărbătorești trecerea dintre ani ca un yogin autentic | Yogasat - Cursuri Yoga Bucuresti Skip to main content
yoga revelion

Fiecare dintre noi avem un construct mental despre cum ar trebui sărbătorită noaptea de revelion. Suntem obișnuiți să evităm cu orice preț liniștea sau singurătatea în această seara, iar atunci când împrejurimile favorizează apariția lor, în cele mai multe cazuri se naște în noi o stare de tristețe, de anxietate. Însă este de preferat să înțelegem că toate acestea sunt doar idei insuflate de societate. Nu este nici greșit, nici trist să sărbătorești anul nou într-un mod diferit, fără costumații pompoase sau fără deconectare de la simțuri.

Noaptea de anul nou poate reprezenta un moment prielnic pentru a reflecta la drumul parcurs până atunci. Este momentul în care intrăm conștient în următorul capitol al vieții noastre și în care renunțăm la ceea nu ne mai este folositor. Putem beneficia de asemenea și de energia colectivă, deoarece majoritatea oamenilor se deschid către intenții mai pure, atât pentru ei cât și pentru cei din jur.

Deși anul nou calendaristic nu este un concept înrădăcinat în tradițiile yoghine, acesta se aliniază totuși cu principiile unui yogin. Ce putem face pentru a putea sărbători această zi într-un stil cât mai apropiat de esența yoghină?

Purificarea interioară

Deoarece ne dorim să avem un început nou pentru anul ce urmează, putem petrece această zi aprofundând practica Saucha. Aceasta face referire la purificarea interioară, dar și exterioară, fiind una dintre cele 5 Niyama.

Setarea intențiilor

Intențiile pe care un yoghin și le setează au o profunzime aparte, fiind mai mult o promisiune aliniată cu adevărul interior. Acestea se numesc sankalpa. De aceea, este bine să intrăm într-un an nou cu o idee clară despre cum vrem ca acesta să arate. Putem face lucrul acesta prin stabilirea intențiilor atât în scris, cât și vizual sau mental. Asociază aceste intenții cu vizualizarea și starea de recunoștință pentru un rezultat favorabil. Nu uita să-ți repeți intențiile la miezul nopții! Câteva exemple de intenții pe care ți le poți seta:

  • “Anul ce urmează mă voi dedica practicării meditației zilnice”
  • “Anul ce urmează voi practica SEVA mai des și voi încerca să cultiv recunoștința si bunătatea în orice situație”

Servirea unei mese festive în stil yoghin

Această seară este despre celebrarea unui an care tocmai ce s-a încheiat, dar și anticiparea unuia ce va urma. Cum altfel să facem acest lucru decât printr-o masă festivă! Ai ocazia să-ți petreci timpul în armonie gătind și savurând masa împreună cu cei apropiați.

Citește aici ce preparate delicioase poți aborda în seara de revelion.

Abordarea unei stări de recunoștință

Recunoștința poate reprezenta o punte de legătură între sine si mediul exterior, cultivând o stare de mulțumire ( samtosa ). Poți face o listă cu 10 lucruri pentru care ești profund recunoscător, care s-au întâmplat în anul ce a trecut. Cu acest prilej, focusul se schimbă pe lucruri încărcate cu o energie a abundenței, fapt ce va atrage mai multă abundență.

Câteva modalități de a practica recunoștința:

  • scrie lucrurile pentru care ești recunoscător într-un jurnal sau pe o foaie. Nu uita să fii cât mai specific și să lași loc pentru altele cel puțin la fel de bune în anul ce va urma.
  • exprimă-ți recunoștința față de cei dragi, încurajându-i și pe aceștia să o facă la rândul lor. În acest fel întărești legătura cu aceștia și le arăți că faptele lor sunt apreciate și bine-venite.
  • găsește starea de mulțumire chiar și în provocări. Un yoghin adevărat este recunoscător chiar și pentru situațiile care pot părea mai puțin favorabile, deoarece acestea pot aduce înțelepciunea pe care nu ar fi putut s-o dobândească altfel.

Introspecția

Swami Vivekananda pune accentul pe introspecție, susținând că este un instrument esențial pentru autocunoaștere și progres spiritual. Acesta afirma că “Nu poți crede în Dumnezeu până nu crezi în tine însuți.” Deși autodisciplina pe care o cere practica yoga poate fi câteodată austeră, este important să ne rezervăm timp pentru a reflecta la parcursul nostru de până atunci. Anul nou poate reprezenta acest moment. Dă-ți voie sa recunoști progresul și să fii mândru de acesta!

Iată câteva întrebări pe care ți le poți pune pentru a putea avea o imagine mai clară asupra schimbărilor interioare:

  • Ce am învățat în acest an?
  • Ce tipare pot observa în comportamentul și gândirea mea?
  • Ce aspecte ale vieții mele se simt a fi mai aliniate cu adevăratul meu sine?
  • La ce obiceiuri nocive am renunțat? / Am renunțat la vreun obicei nociv?
  • Cât de conectat cu divinul m-am simțit pe parcursul acestui an?
  • Ce frici m-au ținut pe loc?

Alte activități ce îți pot eleva starea:

  • Poți asculta un concert la sitar în timp ce faci una dintre activitățile de mai sus. Sunetele acestui instrument au capacitatea de a-ți induce o relaxare profundă atât a corpului, cât și a minții, dar si de a facilita stări de conștiință extinsă. Iată câteva recomandări de concerte :

Ravi & Anoushka Shankar

https://www.youtube.com/watch?v=XmEymGcydi4

Divine Layakari | Raag Yaman | Ustad Shahid Parvez & Ojas Adhiya | Music of India

  • Poți aborda o lectură care să-ți inducă mai profund legătura cu divinitatea, precum: “J. Krishnamurti - Eliberarea de cunoscut”, “Geshe Rabten - Mintea in buddhismul Mahayana” sau “Autobiografia unui yoghin - Paramahansa Yogananda”.
  • Practică SEVA. Deși această practică trebuie să fie prezentă tot timpul, sfârșitul anului este cunoscut ca fiind popular pentru daruri. Dăruiește fără să aștepți ceva în schimb, dăruiește sincer și cu intenții curate, nu doar celor care au. Îți poți dedica timp să realizezi cadouri manuale sau poți chiar să-ți oferi din timpul tau pentru a ajuta persoane nevoiașe.

Anul nou poate fi mai mult decât o sărbătoare pe care o repetăm în fiecare an, fără o direcție anume. Poate fi un moment sacru în care devenim mai conștienți, în care ne rezervăm timp pentru a onora ceea ce am realizat până atunci și pentru a pune bazele unei noi renașteri. Este important să păstrăm aprinsă în noi aceeași flacără pe care o aprindem în noaptea dintre ani.

Material susținut de
Image

Comenteaza cu Facebook