Yoga este un concept adesea greșit înțeles întrucât informațiile care ne sunt furnizate cu privire la acest subiect sunt de multe ori eronate – Iată 10 mituri despre yoga, demontate!
Yoga se practică pentru eliberarea de stres – FALS!
Este adevărat, yoga reduce efectele fizice pe care stresul le provoacă, inducând senzația de relaxare prin scăderea nivelului de cortizol (n.r. hormonul stresului) din sânge. De asemenea, yoga scade și tensiunea arterială, îmbunătățește digestia, întărește sistemul imunitar și ameliorează problemele precum anxietatea, depresia, oboseala și insomniile. Toate aceste efecte “secundare” ale practicii yoga nu au nicio legătură cu adevăratul scop al acestei practici. Tot mai mulți oameni confundă yoga cu sistemul posturilor, ceea ce este complet eronat. Yoga este, în primul rând, o discipilină de natură spirituală, efectele acesteia la nivel fizic fiind beneficii suplimentare.
Yoga se practică pentru calmarea durerilor – FALS!
Studiile au demonstrat că asanele și meditația, fie practicate împreună, fie separat, reduc durerile în cazul persoanelor care suferă de boli autoimune, cancer, scleroza multiplă ori dureri cronice de orice natură. Este o greșeală însă să considerăm că yoga este un instrument pentru tratarea trupului, când, de fapt, yoga se adresează în primul rând spiritului.
Yoga se practică pentru îmbunătățirea respirației – FALS!
Practica yoga învață oamenii să respire conștient, profund, ceea ce duce la îmbunătățirea funcțiilor pulmonare, favorizând buna oxigenare a organismului. Din păcate, esența practicii yoga este complet ignorată în vremurile noastre. Esența yoga este interpretată în mod greșit, trivializată si folosită pentru câștiguri personale de către persoanele care nu înțeleg, la rândul lor, ce este yoga.
Yoga se practică pentru sporirea flexibilității – FALS!
Nimeni nu contestă faptul că yoga îmbunătățește flexibilitatea trupului, îmbunătățind totodată postura, însă yoga tradițională este practicată pentru scopuri mărețe, de natură spirituală, nicidecum pentru performanțe atletice. Asanele joacă un rol important în pracyica yoga, însă nu sunt suficiente.
Yoga se practică pentru creșterea rezistenței corpului – FALS!
Posturile specifice practicii yoga întăresc mușchii, fortifică articulațiile și ajută la eliberarea tensiunii musculare. Însă yoga nu se rezumă la mișcarea fizică, posturile fizice fiind o componentă minoră a acestei practici.
Yoga se practică pentru menținerea greutății – FALS!
Yoga poate contribui la menținerea greutății optime, arzând calorii și reducând secreția de cortizol, care este vinovată pentru poftele nesănătoase. De asemenea, yoga încurajează obiceiurile alimentare sănătoase. Asta nu înseamnă că yoga poate fi folosită în asemenea scopuri. Din motive financiare, oamenii au trivializat imaginea practicii yoga, unii susținând că este un ritual ce ține de frumusețea corpului, în timp ce unii sugerează că yoga ar fi o religie – ambele interpretări sunt complet eronate.
Yoga se practică pentru îmbunătățirea circulației – FALS!
Prin practicarea asanelor, e drept că circulația sanguină este stimulată, însă disciplina yoga presupune mult mai mult decât atât. Scopul yoga constă în atingerea stării de samadhi, care poate fi numită și nirvana sau mântuire. Yoga înseamnă, deci, atât mijloacele prin care se ajunge la samadhi, cât și împlinirea scopului.
Yoga se practică pentru protejarea inimii – FALS!
Yoga are beneficii de natură cardiovasculară, la fel ca orice alt tip de mișcare fizică. Yoga a fost însă creată cu scopul de a crea echilibrul absolut între corp, minte si spirit. Atunci când acest echilibru este obținut, canalul energetic central, sushumna nadi, este trezit. Acest canal energetic este responsabil pentru evolutia conștiinței umane. Dacă hatha yoga nu este folosită cu acest scop, adevăratul ei sens se pierde.
Yoga se practică pentru concentrare –FALS!
Yoga ne ajută să ne concentrăm asupra prezentului, să devenim mai conștienți de sine și să ne îmbunătățim memoria. Yoga este în sine un scop. Yoga este despre conștientizarea uniunii deja existente dintre conștiința individuală și cea universală.
Yoga se practică pentru obținerea liniștii interioare – FALS!
Meditația, care face parte din practica yoga, ajută obținerea unei stări de calm, care poate fi considerată liniște interioară. Yoga însă are rolul de a te duce către dimensiunea spirituală. Poți folosi, în primă fază, corpul pentru a îți liniști mintea, ca apoi sa poți accede către calea spirituală.