Temperaturile ridicate din această vară ne creează disconfort fizic și psihic, chiar dacă mergem la serviciu sau suntem în vacanță. Din fericire, există anumite posturi de yoga care ne ajută să ne răcorim. Practica yoga are potențialul de a reduce și regla temperatura corpului. In continuare, am selectat șapte posturi de yoga care ne pot face viața mai ușoară în timpul zilelor caniculare.
Yoga reduce temperatura corpului într-un mod natural. Energia termică rezultată ca urmare a proceselor metabolice din corp provoacă căldură. Uneori, din cauza căldurii excesive de afară și a aportului mai mic de apă, corpul fizic se încălzește mai mult decât normal, creând un disconfort termic. Anumite poziții de yoga au capacitatea de a reduce temperatura organismului și de a-l răci.
In acest sfârșit de vară canicular, putem modifica practica zilnică de yoga, încorporând următoarele poziții.
1. TADASANA – postura muntelui
Este o asană stând în picioare, baza tuturor celorlalte asane. Poate fi practicată la orice oră a zilei și nu necesită neapărat stomacul gol. Este o postură de bază, pentru începători, care trebuie menținută minim 1 minut.
Beneficii: Tadasana armonizează corpul și mintea, reduce starea de letargie și depresia. Energizează și împrospătează, îmbunătățește circulația sângelui și echilibrează respirația.
Citește și: tadasana-postura-muntelui
- BADDHA KONASANA – postura fluturelui
Denumită astfel, deoarece mișcările din această asană sunt asemenea unui fluture care bate din aripi. Este o postură relativ simplă, care are o multitudine de beneficii pentru diferite părți ale corpului și pentru minte. Această asană trebuie practicată fie dimineața, fie seara, timp de 10-12 minute. Asigurați-vă că există un interval de trei până la șase ore de la ultima masă înainte de a începe practica. Beneficii: Baddha Konasana stimulează inima și o face să pompeze mai mult sânge. De asemenea, ameliorează anxietatea și oboseala. Este un bun calmant, elimină stresul și oboseala.
- ANJANEYASANA - postura semilunii
Această poziție a fost inspirată de artele marțiale indiene, fiind introdusă în secolul al XX-lea ca o variație a Surya Namaskar, în școlile moderne de yoga Sivananda. Se practică dimineața, pe stomacul gol, timp de minim 10-15 secunde pe fiecare picior.
Beneficii: Anjaneyasana ajută la concentrarea mentală, deschide pieptul și umerii, îmbunătățește activitatea plămânilor, echilibrează corpul, crește concentrarea și conștientizarea. Nu numai că revigorează sistemul digestiv, ci și energizează întregul organism.
- SIMHASANA – postura leului
Asana reprezintă un leu care rage și este cunoscută ca distrugătoarea tuturor bolilor. Este o postură destul de ușoară și confortabilă care trebuie menținută aproximativ 30 de secunde. Se recomandă efectuarea ei dimineața, pe stomacul gol.
Beneficii: Simhasana ameliorează tensiunea din corp, în special în regiunea fetei și a pieptului. Îmbunătățește circulația sângelui la nivelul capului și menține ochii sănătoși. De asemenea, ține departe durerea din gât și halena.
- USTRASANA – postura cămilei
Asana are un nivel mediu de dificultate și deschide chakra inimii; trebuie menținută cel puțin 30-60 de secunde, pe stomacul gol, fie dimineața, fie seara.
Beneficii: Ustrasana îmbunătățește respirația, digestia și implicit elimină constipația. Este o postură benefică pentru sănătatea generală și bunăstarea corpului. De asemenea, îmbunătățește circulația sângelui către creier, detoxifică corpul și îi îmbunătățește flexibilitatea.
Citește și: ustrasana
- BHUJANGASANA - postura cobrei
Face parte din secvența de asane cunoscută sub numele de Surya Namaskar. Asana trebuie făcută strict pe stomacul gol, pentru a permite mai mult extinderea coloanei vertebrale. Ideal, această poziție ar trebui menținută timp de minim 30 - 60 de secunde.
Beneficii: Bhujangasana deschide toracele, ajută la curățarea inimii și la întărirea regiunii lombare. Îmbunătățește circulația sângelui, reduce oboseala, îmbunătățește starea de spirit și ameliorează simptomele astmului.
Citește și: bhujangasana-abilitatea-de-ne-depăși-frica
- SAVASANA – postura mortului
Asana pare ușoară, dar nu este chiar așa, deoarece implică oprirea fluctuațiilor minții și a mișcărilor corpului. Trebuie menținută minim 10-12 minute, fără ca practicantul să adoarmă.