Raja Yoga este una dintre cele patru școli clasice de yoga, alături de Jnana – Calea Cunoașterii, Karma – Calea Acțiunii și Bhakti – Calea Devoțiunii. În sanscrită, Raja înseamnă “rege” sau “regal”, referindu-se la Raja Yoga ca la calea regală sau principala formă de yoga. În mod tradițional Raja se referă atât la scopul practicii yoga, cât și la modalitățile prin care poate fi atins. Prin urmare, Raja Yoga este considerată starea de pace și mulțumire care se dezvoltă odată cu practica susținută de yoga și meditație.
Calmarea mentalului
În esență, Raja Yoga este yoga controlului corpului și al minții, cu focalizare intense pe meditație și energie. Include practici din toate celelalte căi, iar Hatha Yoga practicată în zilele noastre este un produs care derive din Raja.
Conform Raja Yoga, cel mai mare obstacol în realizarea Sinelui constă în hiperactivitatea minții, gânditul excesiv, atașarea de corp și de intelect, dar și conceptul egotic de “eu” prin care oamenii cred că sunt individuali și separați de restul Universului. Ironia este că oamenii văd aceste obstacole ca normalități ale minții umane, uitând că există o parte mai profundă a existenței umane. Calea prin care aceste obstacole sunt depășite constă în calmarea activității mentale, până la momentul în care gândirea și tiparele conștientului încetează. Acest aspect al existenței este imposibil de descries în cuvinte, fiind ceea ce Patanjali a numit Purusha, Brahman în Vedanta, Shoonya în anumite forme ale Buddhismului sau esența, natura reală a oamenilor.
Citește și: Samadhi sau cum au atins extazul divin Buddha si Patanjali (yogasat.ro)
Rezistența minții
Raja Yoga sugerează meditația ca instrument eficient de a reduce haosul mental în așa fel încât, pentru o perioadă suficient de mare de timp, mintea să se poată concentra pe un singur gând. Acest lucru duce la absorbția totală a realității, cunoscut ca Samadhi, deși deseori această stare a existenței necesită un timp îndelungat de practică susținută și dedicată.
Cu toate acestea, mintea este extrem de adaptabilă și vicleană în majoritatea cazurilor și va opune rezistență încetinirii activității gândurilor. Va face orice este nevoie ca să continue haosul mental, agățându-se de “eu”, mutând astfel atenția practicantului de la adevărata sa natură.
Upanishadele și corpul fizic
Înțelepții antici au descoperit cum funcționează mintea și cât de importantă este și angajarea corpului în orice proces de creștere a conștiinței. Știau că încetinirea ritmului mental și calmarea minții sunt un proces dificil și câteodată meditația nu este suficientă. Pentru practicanții cu un dialog interior haotic și foarte accentuat ca să susțină doar meditația, înțelepții au dezvoltat un sistem de practică, menționat și în Upanishade. Sistemul Raja Yoga presupune ridicarea nivelului de fitness, stabilitatea articulațiilor și conștientizarea tuturor aspectelor ființei umane, plecând de la cel mai grosier (corpul fizic), intrând mai apoi în aspect mai subtile ale existenței (mintea, intuiția, conștiința). Practica yoga din zilele noastre reprezintă un mic procent din sistemul Raja Yoga, menținând însă scopul de a calma mintea practicanților și de a îi învăța să recunoască adevărata natură umană.
Citește și: Krishnamacharya și yoga modernă (yogasat.ro)
Raja Yoga și Hatha Yoga sunt adesea amestecate sau confundate una cu cealaltă. Deși este adevărat că ambele au componente fizice și energetice ale unei stări generale de bine, Hatha Yoga este derivată din Tantra, concentrându-se mai mult pe puritatea, echilibrul și sănătatea corpurilor fizice și energetice. Raja Yoga este studiul minții umane, conștientizarea tendințelor, obiceiurilor mentale, urmând apoi transcederea identificării cu corpul și mintea prin meditație. Abia atunci practicantul se va odihni în oceanul nesfârșit al conștiinței, care cuprinde Totul.
Mihaela Dragomir mihaeladragomir.ro/
- Yoga Instructor la MediYoga
- Founder la One Yoga Studio