Yoghinii contemporani nu mai practică esența yoga.. Svadhyaya Skip to main content
barbat-indian-meditatie-initiat-svadhyaya

Penultima Niyama, Svadhyaya, în esență este răspunsul către toate cele 5 Yama și primele 4 Niyama, modalitatea prin care putem realiza normele morale și autodisciplina prezentate în aceste prime două ramuri Yoga.

Svadhyayay este introspecția, starea de conștientizare și concentrare permanentă, prin care se poate ridica nivelul de conștiință.

Această Niyama se poate exersa prin diverse tehnici, precum incantarea unei mantre, menținând în același timp atenția constantă în Ajna. Astfel, în acel moment concentrarea va fi pe momentul prezent și experiența trăită de această conștientizare pură, liberă de construcțiile minții.

De asemenea, Svadhyaya se referă la orice activitate în care ne observăm în liniște pe noi înșine și reflectăm asupra acțiunilor, gândurilor, emoțiilor, motivațiilor, aspirațiilor, dorințelor și nevoilor noastre în vederea unei experiențe mai profunde a vieții noastre și a noastră.

Altfel spus, această starea de conștientizare devine permanentă, în orice situație și în orice moment al zilei. Este un exercițiu de atenție care te va conduce permanent în momentul prezent și te va îndepărta de Maya, stare iluzorie a minții.

Citește cele 5 Yama:

Ahimsa - non violența asupra celorlalalți cât și asupra propriei persoane, cât și non-violența mentală

Satya - angajamentul total fața de adevăr

Asteya - atitudinea pozitivă, onestă și detașată care este opusul furtului, negării și nevoii de a deține și de a avea cât mai mult

Brahmacharya - moralitatea sexuală, controlul dorințelor sexuale, nu înfrânarea acestora.

Aparigraha: opusul lăcomiei, înăbușirea poftelor de orice natură

Citește și cele 5 Nyama:

Saucha: puritatea interioară și exterioară, în gânduri și în fapte, a corpului și a minții

Samtoda: mulțumirea cu ce ai, nu satisfacția, ci capacitatea de a te bucura de lucruri așa cum sunt

Tapas: austeritățile pirituale precum postul negru, penitențele de natură fizică sau psihică

Svadhyaya: introspecția, starea de conștientizare permanentă

Isvara Pranidhana: acceptarea Divinității și dedicarea întregii existenței acesteia.

Poți practica aceasta stare de atenție și introspecție în timp ce mergi, mănânci, în timpul unei conversații sau a unei trăiri emoționale. Poți observa cum se simte corpul tău în timp ce mergi. Cum se simte pământul sub tălpile tale. Cum se simt mușchii tăi în timp ce faci o activitate. Cum este așezat corpul tău atunci când stai așezat pe scaun la birou. Cum se simte și cum este respirația ta. Cum sunt emoțiile tale și gândurile tale. Ce comunici și ce vrei să transmiți prin cuvintele tale. Ce trăiești atunci când ești într-o discuție.

Acestea sunt doar câteva exemple prin care îți poți antrena atenția și starea de conștientizare în decursul unei zile. Deși la început poate părea dificil, atenția este precum un mușchi ce merită antrenat. Cu fiecare zi, cu fiecare conștientizare și introspecție, viața nu va mai deveni o simplă întâmplare, ci fiecare acțiune va deveni un rezultat conștient al acțiunilor tale.

Toata aceste te vor ajuta de asemenea în practica Pratyahara (cea de a 5a ramură Yoga) care va crea contextul perfect pentru Dharana (concentrarea intermitentă – cea de a 6 ramură Yoga).

Asanele sunt de asemenea o oportunitate de a explora Svadyaya. Asanele în zile noastre au fost transformate în niște mișcări fizice, fără a se mai pune accent atât de mult pe concentrare. În timpul practicării asenelor s-a uitat de concentrare iar mintea este lăsată să umble la un milion de mile distanță, la lucrurile pe care le avem de făcut, la ceea ce am trăit pe parcursul zilei sau a zilelor trecute.

În timpul asanelor ai putea însă observa modul în care corpul răspunde când este aliniat într-un anumit mod, să observi senzațiile fizice, să privești cum reacționează mintea, la ceea ce faci cu corpul tău, să experimentezi orice emoție care apare și să asculți ritmul și fluxul respirației. Prin Svadhyaya poți observa durerea care apare în timpul asanelor și poți experimenta subtilitatea durerii, făcând clar diferența dintre durerea acută ce provoacă un rău corpului și disconfortul din timpul asanei, disconfort pe care îl poți observa cum se transformă prin respirație și conștientizare. Important de menționat este faptul că asanele pentru yoghin sunt o modalitate de introspecție, conștientizare și disciplină fiind pași esențiali spre starea meditativă.

Astfel, prin auto-observare, introspecție și conștientizare, starea de nonviolență (Ahimsa) devine un adevăr (Satya) iar acțiunile din ego (însușirea lucrurilor care nu ne aparțin, mâncatul excesiv, agonisirea materială – Asteya) sunt diminuate, fără a căuta să ai mai mult sau să fii mai mult (Aparigraha). Începi să trăiești mulțumirea și te bucuri de lucruri așa cum sunt (Santosa) cu o puritate de copil (Saucha). Inclusiv Tapas-urile vor deveni provocări pline de entuziasm, pe care le vei putea realiza detașat, cu încredere și calm. Am putea spune că Svadhyaya este una din căile esențiale spre autorealizare.

Patanjali’s Yoga Sutra says: “Study thy self, discover the divine” II.44

Pe acest drum al introspecție scrierile sfinte sunt cele care ne vor conduce către conștientizări profunde. Învățăturile din Yoga Sutra a lui Patanjali, Hatha Yoga Pradipika, Bhagavad Gita și Upanishad-urile oferă înțelepciune universală și o perspectivă profundă a ceea ce suntem.

 

Namaste!

Primește săptămânal informații inedite și interesante despre practica și știința Yoga.
Abonează-te aici la newsletter-ul săptămânal.

 

Comenteaza cu Facebook