Raluca Vasile (dr Ralu Devi) este de doi ani Ayurveda Vaidhya, medic si terapeut holistic practician certificat international in medicina preventiva indiana traditionala Ayurveda, in Kerala, India, creatoarea conceptului Casa cu Arome - Ayurveda Ayuryoga.
Medicina Ayurveda este bazata pe terapii naturale, nutritie si masaj terapeutic ayurvedic, precum si ayuryoga, o tehnica de imbunatatire holistica a sanatatii, imunitatii si starii de bine generale (wellbeing) prin practici yoga traditionale (respiratie, asane si meditatie, aromaterapie), in functie de afectiunile fiecaruia.
Terapiile traditionale Ayurveda (panchakarmas), in sanskrita cele 5 actiuni sau terapii, includ o serie de proceduri pentru a curata corpul de acele toxine sau uzura celulara lasate in urma de boli, nutritie deficitara sau poluarea din ce in ce mai accentuata a mediului si a aerului pe care il respiram.
In Ayurveda (stiinta vietii), focusul este pe conexiunea cu natura, pe echilibrul spiritului, pe incarcarea energetica si conectarea cu cele 5 elemente ale naturii, in primul rand, care atrag dupa sine sanatatea mentala si fizica, exact invers de cum suntem obisnuiti noi, europenii. Evaluarea sanatatii, in Ayurveda, porneste de la evaluarea prototipului constitutional dominant (tridosha), in relatie cu cele 5 elemente: vata (aer, eter), pitta (foc) sau kapha (apa, pamant).
CITESTE Hatha yoga si ayurveda sunt complementare pentru sanatate fizica si evolutie spirituala
Corona Virus, noul virus ce a generat o pandemie globala, vrea parca sa ne readuca aminte de aspecte esentiale ale vietii, pe care le-am ignorat sau le-am pus pe plan secundar: esenta vietii, sanatatea si, implicit, calitatea vietii, imunitatea. Imunitatea, in sensul sau medical, inseamna tocmai capacitatea organismului de a lupta contra microbilor si substantelor toxice pentru organism, cu alte cuvinte de a-si pastra sanatatea si vigurozitatea in fata bolilor si maladiilor.
Exista 2 tipuri de imunitate: naturala, ereditara (mostenita), ce se pastreaza pe tot parcursul vietii (data de supravietuire si perpetuarea speciei) si dobandita (specifica speciilor superioare, inclusiv omul, legata de calitatea vietii si longevitate, ce apare in contactul cu o boala infectioasa noua, prin introducerea de anticorpi noi in organism, fie prin vacinare, fie prin lupta anticorpilor organismului cu boala). Organismul lupta impotriva bolilor prin mai multe mijloace de aparare, principalele fiind prin piele, care impiedica patrunderea microbilor in organism, si apoi prin sange, limfa, secretiile mucoaselor (anticorpi) pentru distrugerea si eliminarea microbilor din organism.
La ora actuala, anticorpii umani s-au dovedit deficitari in lupta cu boli infectuoase de deficienta imunitara, precum tusea convulsiva, rujeola, varicela, febra galbena si, mai nou, Corona Virusul. Studiile neurostiintifice si medicina stiintifica au aratat, inca din anii 1950, ca imunitatea este influentata, cel mai adesea, de sistemul nervos central SNC (creier, si in special yoghinii stiu de medulla oblongata, in coordonare, si maduva spinarii), acesta fiind considerat centrul imunitatii organismului, responsabil cu relatia cu mediul extern, procesarea informatiei si coordonarea.
Iata cateva tips and tricks Ayurveda pentru cresterea imunitatii:
In Ayurveda, Nutritia este medicina preventiva, de imunizare in fata bolilor. Evitati hrana rece, dulce, prajita si picanta.
Hrana rece, prea solida sau prajita, reduce focul digestiv si capacitatea de digestie si asimilare a nutrientilor. Se recomanda hrana cat mai naturala, fluida (supe, ceaiuri, tocane calde), bogata in legume, citrice, carbohidrati complecsi, verdeturi (patrunjel, marar, coriandru, busuioc, menta, cimbrisor, germeni) si condimente (nu foarte picante, ci mai degraba pe baza de iritanti, precum ceapa, usturoi, ghimbir, piper, chimion, curry verde, mustar boabe, scortisoara, cuisoare, fenicul, varza acra si muraturi), fructe proaspete si, in special, proteine de calitate.
De aceea, in procesul imunizarii, accentul este pus, in Ayurveda, pe proteine si fibre de calitate superioara din linte, mazare, naut sau fasole, ciuperci, orez, ovaz, dar si oua, iaurt, ghee, lapte de cocos, chiar si carne alba de 1-2 ori pe saptamana, peste, pui, curcan, mai putin lapte si branzeturi, care se pare ca ataca mucoasele si influenteaza vascozitatea mucusului. De aceea, pentru imbunatatirea absorbtiei celulare, sunt de preferat lichidele caldute, hrana gatita sau usor calduta, in orice caz nu rece.
CITESTE In Ayurveda, procesul de vindecare este individual
1.Masajul propriu si zilnic al capului, incheieturilor si corpului
Masajul propriu se numeste abhyagna in Ayurveda. Calmeaza sistemul nervos, reduce stresul oxidativ si sustine, astfel, imunitatea. Ca terapii, cele mai eficiente pentru degajarea sinusurilor sunt chirodhara, neti sau nasya.
Iata si o reteta simpla, traditionala, de decoct ayurvedic, pentru decongetionare nazala, pe care vi-l puteti pregati si acasa si folosi 2-3 zile: un varf de lingurita de pudra sau fulgi de ghimbir uscat, un sfert de lingura de zahar brun si doua linguri de apa se fierb pana se reduce volumul la jumatate, apoi se pastreaza intr-o sticluta cu picurator. Se unge nara cu ulei de susan caldut si se pune, pe rand, cate o picatura din decoctul de ghimbir in fiecare nara, timp de 2-3 zile.
2.Posturi Ayuryoga
Pozitiile sau asanele cu capul in jos, ce stimuleaza circulatia inversa a sangelui, sunt ideale pentru imbunatatirea circulatiei sangelui si limfei si eliminarea microbilor din organism si, deci, stimularea imunitatii. Cand pozitia capului este sub inima, limfa se deplaseaza in organele respiratorii, pe unde microbii intra de obicei in organism. Posturi recomandate: Uttanasana (Standing Forward Bend) sau Sarvangasana (Shoulderstand). Cand se revine in pozitia dreapta, cu capul in sus, gravitatea atrage limfa in nodurile limfatice, de unde se elimina mai usor.
3.Bai Caldute
Faceti bai caldute cu sare de baie sau uleiuri esentiale, precum ghimbir, cardamom, lavanda, salvie, menta, verbina, eucalipt, rozmarin, scortisoara, cedru, pin, busuioc si ienupar. Activeaza circulatia sangelui si detoxifierea organismului.
4.O buna igiena a somnului
Cand dormim, corpul produce imuno-proteine, hormoni ai imunitatii, numiti citocine, care se comporta ca anticorpi ai imunitatii, necesari pentru a mentine corpul sanatos. Un somn bun inseamna 6-8 ore zilnic, iar cele mai odihnitoare ore de somn sunt considerate intre orele 22-00 seara.
5.Meditatia
Meditatia are rolul de a linisti gandurile si mintea, focalizeaza energia in centrii chakrelor, dar actioneaza si asupra catorva factori de risc pentru sistemul imunitar: reduce presiunea sangelui, stresul oxidativ si imbunatateste respiratia si oxigenarea creierului, aspecte esentiale pentru o imunitate puternica.
6.Rolul Busuiocului Sfant, TULSI indian, ingredient minune pentru sistemul respirator si imunitate
Tulsi este o esenta medicinala intens utilizata in terapiile ayurveda, excelent expectorant si antitusiv, care actioneaza asupra flegmei/limfei, iritantilor, si reduce tusea. Are, in acest sens, un rol respirator esential, mai ales in tratarea bolilor respiratorii cronice. Ceaiul sau decoctul de tulsi au multiple beneficii antialergice si antivirale, fiind foarte eficiente in raceli si viroze.
Pe site-ul Ralucai poti gasi multe din aceste remedii detox si imunitate, slabire, sanatate holistica, sanatatea femeii, in sectiunea Ayurveda Wellbeing, precum si consultanta si evaluare personalizata pentru multe alte tratamente ayurvedice profilactice recunoscute: probleme de greutate, hormonale, psoriazis, cuperoza, articulatii, caderea parului, aromaterapie, probleme sexuale, detox personal, minfullness.
Eshop: https://www.yourpersonalaroma.com/product-category/ayurveda-wellbeing/
Facebook: https://www.facebook.com/CasacuArome/
Instagram: yourpersonalaroma