Ziua mondiala a zambetului. De ce un singur zambet e echivalent cu 20.000 de euro. Skip to main content
Ziua mondiala a zambetului. De ce un singur zambet e echivalent cu 20.000 de euro.

Azi, pe 4 octombrie 2019, este Ziua Mondiala a Zambetului. In fiecare an, in prima zi de vineri a lunii octombrie, se aniverseaza aceasta sarbatoare internationala. Zambetul are un efect extraordinar asupra organismului uman, atat fizic, cat mai ales psihic.

Un singur zambet stimuleaza creierul similar consumului a 2000 de ciocolate. Un singur zambet are efecte terapeutice intense. Beneficile zambetului au fost dovedite stiintific, iar oamenii de stiinta ne indeamna sa ne amintim sa zambim mai des. In copilarie, zambeam de peste 400 de ori pe zi. Ca adulti, uitam sa mai zambim la fel de des. Comparativ cu un copil, un adult zambeste, in medie, pe zi, de 20 de ori mai putin. Oamenii maturi abia daca zambesc de 20 de ori zilnic. Si nici macar nu sunt zambete autentice, multe fiind fortate, false sau de complezenta.

CITESTE Meditatia prin zambet si ras te ajuta sa fii sanatos si chiar sa intineresti

Site-ul Forbes relateaza ca un zambet este echivalent cu stimularea cerebrala a consumului de 2000 de ciocolate si induce aceeasi satisfactie precum castigarea a 20.000 de euro. Efectele sale terapeutice includ reducerea tensiunii arteriale, diminuarea stresului, prin scaderea hormonilor aferenti, precum cortizol, adrenalina si dopamina, si sporirea starii de bine, prin cresterea nivelului hormonilor fericirii, precum endorfina. Endorfina atenueaza durerile fizice si emotionale si asigura buna dispozitie.

Sunt necesari 17 muschi pentru un singur zambet. Zambetul este contagios, la fel cum este rasul. Mai ales copiii transmit impulsul inconstient de a zambi inapoi, atunci cand ii vezi zambind. Simplul fapt de a zambi stimuleaza creierul si intregul organism pwntru o stare mai buna.

Zambetul are si o alta componenta importanta, de conectare. Zambetul stimuleaza atat empatia, cat si compasiunea. Putem zambi si atunci cand ne este bine, dar si atunci cand ne este rau. Zambim atunci cand putem face un gest de bunatate pentru altii. Zambim cand il primim, la randul nostru. Zambetul reprezinta si o manifestare de atentie. 

CITESTE Legătura dintre postura corpului, mimică și emoții

Ziua mondiala a zambetului i se datoreaza lui Harvey Ball, cel care a inventat simbolul zambetului, cel mai des folosit in comunicarea tehnologica. Acest simbol a devenit icon si emoji, reprezentat de doua puncte si o paranteza, care imita zambetul. Harvey Ball a fost erou decorat de razboi si fondatorul World Smile Foundation (Fundatia Internationala a Zambetului). Fundatia a avut initiativa sarbatoririi zambetului, cu motto-ul: “Fa un act de bunatate. Ajuta pe cineva sa zambeasca astazi.”

Asadar, cea mai buna modalitate de a sarbatori zambetul este sa zambesti si sa oferi cuiva un motiv de a zambi. Deschide-ti inima catre oamenii din jur si ajuta-i sa zambeasca, mai ales pe cei care au cea mai mare nevoie de atentia, empatia si compasiunea ta.

 

Comenteaza cu Facebook