Dana Maria Stefan a descoperit practica yoga din “intamplare”, iar ceea ce a experimentat pe aceasta cale si beneficiile resimtite direct au determinat-o sa devina din ce in ce mai interesata de stiinta yoga. Astazi, ea practica si preda yoga. Aflati mai multe despre Dana Maria Stefan din interviul oferit exclusiv cititorilor Yogasat.
Am descoperit yoga la inceputul lui 2016, in India, din pura intamplare: ca niste calatori care se respecta, am dorit sa gustam cat mai mult din traditiile locului si am ajuns, astfel, sa particip la prima mea sedinta de yoga. Doua ore au zburat ca vantul si au lasat in urma lor o stare de bine atat de puternica, de noua si de neasteptata, incat m-au facut sa imi doresc sa experimentez yoga si acasa.
CITESTE Interviu Emilia Priceputu: “Niciun guru nu poate face munca in locul tau”
Desi au trecut cativa ani de atunci (sau poate tocmai de aceea!), continui sa am mereu, la finalul unei practici, sentimentul acela de relaxare a mintii si a corpului. Practic, predau, studiez. Incerc mereu sa aprofundez cunostintele pe care le-am dobandit. E un domeniu atat de vast, incat e nevoie de dedicare si de consecventa pentru a incerca sa patrundem dincolo de suprafata.
Am inceput cu yoga sportiva. Probabil fiindca aceasta parte a practicii este cea mai accesibila la inceput, mai ales pentru cineva caruia sportul nu-i este strain. In timp, insa, mi-am reamintit ca experienta mea din India cu yoga nu a fost despre partea fizica. Yoga este mult mai mult decat asana. Asana este doar ceea ce se vede, este doar una dintre cele 8 ramuri yoga, asa cum sunt ele sintetizate de Patanjali.
Cred ca a gasi un maestru este o cautare de o viata. Nu pot spune ca mi-am gasit maestrul. Am avut noroc, in schimb, de profesori extraordinari. Si de la fiecare dintre ei am invatat cate ceva, fiecare dintre ei a contribuit la evolutia mea ca practicant de yoga.
CITESTE Interviu Ionela Patrascu: “Cu fiecare pas facut, yoga ma invata sa ma iubesc mai mult”
Este bine cunoscut faptul ca practicarea asanelor confera corpului suplete, forta si flexibilitate, in timp ce pranayama si tehnicile de meditatie lucreaza nu atat asupra corpului fizic, cat asupra corpului subtil – minte si spirit. Asadar, mi-am intors atentia asupra aspectelor mai subtile, iar practica mea a evoluat. Atunci cand practic, incerc sa imi ascult mereu corpul si sa imi concentrez atentia asupra respiratiei iar, astfel, inlantuirea asanelor devine o practica meditativa.
Efectele pe care le-am simtit in timp, desi pot parea neinsemnate la prima vedere, pe mine m-au facut un om mai bun. Primul dintre acestea este rabdarea: invat, prin yoga, sa ma bucur de pasii mici, in loc sa privesc mereu cu frustrare faptul ca progresul nu este fulminant. Cred ca rabdarea este una dintre principalele lectii pe care trebuie sa le invat. Al doilea: sa privesc in interior, in mine, sa descopar acolo lucruri, sa invat sa ma accept si sa imi ofer blandete.
Cu mici exceptii, practic in fiecaredimineata. Imi place sa imi incep astfel ziua, practica imi ofera mai multa structura si claritate, o minte mai limpede. Este momentul din zi in care sunt doar eu cu mine. Respiratia, miscarea, meditatia, toate imi golesc mintea de ganduri, lasand loc intuitiei si creativitatii, care nu se pot manifesta atunci cand mintea este poluata de tumultul gandurilor, de liste nesfarsite de lucruri de facut, de bruiaje venite din exterior.
As spune ca yoga mi-a schimbat nu doar modul de viata, cat modul in care privesc viata. Eram (si inca mai sunt, in multe momente) un om extrem de agitat si care avea tendinta de a vedea mai degraba partea negativa a lucrurilor. Yoga m-a disciplinat si m-a invatat ca sunt momente cand tot ce trebuie sa faci este sa te opresti o clipa, sa inspiri adanc si sa te bucuri de momentul prezent. Acest mod de a privi lucrurile te scapa, in timp, de anxietatea provocata de stresul cotidian.
Nu cred ca este facil a evalua beneficiile practicii yoga la nivel de societate, spre deosebire de cele la nivel de individ, care sunt mai usor de urmarit. Spre exemplu, exista studii care atesta faptul ca yoga contribuie la cresterea capacitatii de concentrare sau la diminuarea starilor de anxietate.
Dar consider ca orice practica ce duce catre spiritualitate si trairea clipei prezente poate aduce beneficii majore atat individului, cat si societatii. Iar yoga are, cu siguranta, o anumita universalitate care poate face din ea o practica raspandita si, deci, cu impact semnificativ.
*In septembrie 2019 se deschide Scoala de toamna Hatha Yoga Seva. Mai multe informatii gasesti aici, iar pentru inscrieri trimite mail la adresa hathayogaseva@gmail.com.