Luminita Stefan are talent de balerina si preda yoga intr-un mod relativ nou si inedit, in Romania: pe apa! SUP yoga (stand up paddle board yoga) este un stil practicat pe placa de surf. Aflati mai multe despre beneficiile pe care le-a adus yoga in viata sa si despre Luminita din interviul acordat exclusiv cititorilor Yogasat.
Yoga este practica mea intima, care ma conecteaza la mine. Este miscare fizica reprezentata de posturi (asane), conectarea cu emotiile mele, cu mintea. Yoga necesita perseverenta, atitudine, educatie, motivatie. Nu poti avea rezultate daca ai mers in luna de miere, ai avut un peisaj frumos in fata ochilor, ai practicat niste posturi si apoi mai practici yoga peste sase luni.
Pe plan fizic, mi-am imbunatatit postura corpului si sunt mandra ca spatele meu este mult mai flexibil, mai puternic. Pe plan emotional, yoga ma ajuta sa-mi constientizez emotiile, sa le identific, sa-mi dau voie sa-mi vad propriile umbrele, sa le imbratisez. Prin meditatie, comunic mai bine cu mintea mea, imi observ gandurile, dorintele, fricile.
Acum 4 ani, practica a devenit “drogul meu”, cand am participat la prima clasa de yoga. Yoga mi-a adus echilibru, iubire, relaxare, concentrare, bucurie, recunostinta si faptul ca pot da practica mai departe cursantilor mei nu face decat sa ma tina si mai ancorata in universul yoghin.
Yoga se practica oriunde, inclusiv pe apa, pe o placa de Stand Up Paddle. Este o placa destul de lata, groasa si care iti ofera echilibru pe apa. Yoga mi-a imbunatatit practica de surf, pentru ca am realizat ca si in apa, pe placa, tot yoga fac. Cateva posturi: cobra, warrior 2, upper dog sau plank se regasesc si in surf. Mi-a adus mai multa dezinvoltura pe placa de surf sau de stand up paddle si nu-mi mai este frica de apa.
Practic yoga zilnic, intr-o forma sau alta. Zic asta pentru ca la baza mereu este Hatha Yoga pe care am studiat-o in Nepal, la poalele muntilor Himalaya. Apoi, pe langa asane, de multe ori adaug atitudine de balerina, aduc gratie miscarilor. Consider ca abia dupa ce ai presarat atitudine practicii tale, abia atunci poti observa progresele.
La clasele mele de SUP Yoga, ma mulez pe energía cursantilor, pe dorintele lor, si facem si mult stretching. Majoritatea asanelor sunt tranzitii din catelul cu fata in jos catre catelul cu fata in sus, salutul soarelui sau asane din asezat. Nu fac mereu inversiuni, mai ales daca practicantii nu se simt confortabil pe placa. Este nevoie de concentrare interioara la SUP yoga si cred ca natura ajuta foarte mult din acest punct de vedere.
CITESTE Interviu Mihaela Cojoc: „Yoga este drumul catre tine, catre sinele suprem”
Fac si yoga sportiva si yoga constienta. Depinde ce imi doresc in ziua respectiva. Poate imi doresc doar sa-mi trezesc corpul, sa ma imbrac si sa ies pe usa. Insa sunt destul de stricta cu practica mea. Daca este doar fizica, trebuie sa dureze minim o ora. Daca includ si meditatie, atunci pot ajunge cu practica constienta si la doua ore.
Practic meditatie in fiecare seara, inainte sa adorm. Uneori recurg la un tip de meditatie studiat la Inner Engineering cu un discipol de-al lui Sadhguru. Petrec destul de mult timp studiind respiratia sau practicand diverse metode de respiratie – pranayama.
In yoga, am doi maestri: profesorul meu din Nepal, Swami Yog Subodh si profesoara mea din Olanda, Ria van Leeuwen. Primul meu profesor de yoga a fost Alex Filimon, caruia ii sunt recunoscatoare ca m-a facut sa iubesc yoga. Cel care mereu m-a sprijinit in directia yoga, sa devin profesor, este Tibi de la Sup Academy Romania.
Nu rezonez cu orice studio sau sala de fitness unde se preda si yoga, unde suntem pe fuga sa terminam clasa pentru ca urmeaza alta. La clasele mele de yoga, le spun mereu cursantilor ca yoga incepe abia atunci cand s-a terminat cursul.
Din pacate, yoga a devenit ceva comercial, ceva care se vinde destul de bine. Ne facem business-uri folosindu-ne de practica fizica din yoga si pretindem ca meditam. Cred insa ca fiecare yoghin/yoghina poate sa schimbe ceva, sa aduca autenticitate in practica lui/ei de yoga. Daca vrei sa practici “yoga comerciala” probabil ca n-ai inteles, n-ai devenit inca yoga.