Repetitia e mama invataturii, asa se zice in popor. Acest lucru este valabil si in practica yoga. Cu cat practicam mai des si mai intens, cu atat efectele resimtie vor fi mai puternice.
In Yoga Sutras sutem indemnati sa devenim constanti in practica noastra, dar si sa adoptam atitudine devotata.
In general, participantii la cursurile de yoga sunt foarte entuziasmati atunci cand fac cunostinta cu practica. Acestia investesc in saltele de yoga costisitoare, in colanti de yoga de brand si totodata se declara yoghini impatimiti de fiecare data cand au ocazia. Pe masura ce practica mai mult, sunt pusi in fata propriului ego, a temerilor, a frustrarii si a furiei, care vin odata cu prima dezamagire in materie de yoga: lipsa flexibilitatii. Ego-ul practicantului are de suferit atunci cand acesta se compara in permanenta cu alti cursanti. Unii dintre acestia renunta chiar la cursul de yoga, precum si la practica, in general.
Citeste: 5 ASANE PE CARE LE POTI PRACTICA IN PAT
Yoga are o multime de efecte benefice, insa pe acestea le vei resimti in totalitate numai daca practici yoga zilnic, nu atunci cand practici yoga o data pe saptamana, la curs. Sesiunile de yoga de grup, de la studio, trebuie completate cu practica zilnica, facuta acasa, in intimitatea propriului camin. Practica yoga zilnica este cea care cultiva rabdarea, toleranta, compasiunea.
Daca intrebi un yoghin veritabil cat timp iti va lua sa te perfectionezi in practica yoga, raspunsul acestuia va fi, in mod cert, urmatorul: “tot restul vietii tale”. Yoga este caracteriata in linii mici de teorie, insa practica este cea care face lucrurile sa se intample – iar pentru ca acest lucru sa se confirme, e necesara practica zilnica.
Yoga trebuie practicata cu devotament, fara insa sa dezvoltam o forma de atasament fata de scopul practicii noastre. Cu toate ca suna cliseic, yoga chiar este despre calatorie, nu neaparat despre destinatie.
Atitudinea pe care o adoptam intr-o asana dificila reflecta atitudinea pe care o avem atunci cand intampinam in viata o problema.