Echinocțiul de primăvară marchează începerea primăverii astronomice. Azi Pământul se află la cea mai mică distanță de Soare, ziua și noaptea fiind egale, urmând ca apoi, treptat, zilele să fie mai lungi, iar lumina să predomine după ce întunericul a fost cel care a dominat pe timpul iernii.
Evoluția are patru etape: creația, apogeul, menținerea și distrugerea. Astfel, primăvara reprezintă creația, vara apogeul, toamna menținerea și iarna distrugerea.
Tot astăzi, Soarele intră în zodia Berbec. Așa că beneficiem de vitalitate, energizare, dar și de nevoia de independență.
În toate culturile lumii, echinoxul de primăvară este asociat cu lupta permanentă dintre bine și rău, iar venirea primăverii simblizează, în mod evident, victoria binelui.
Mișcarea continuă a Soarelui din timpul anului este asociată cu călătoria către iluminare, de aceea viețile lui Isus, dar și a unor zei indieni, egipteni, sumerieni și greci precum Krishna, Osiris, Tammuz sau Adonis coincid cu ciclul Soarelui. Ca și Soarele, Isus se naște la solstițiul de iarnă, iar în timpul echinocțiulu de primăvară este trădat, moare și este apoi salvat pentru a trece către viața eternă. În timpul solstițiului de vară, așa cum Soarele se ridică mai sus pe cer, și Isus de înalță către forța divină, adica către Dumnezeu Tatăl.
Simbolismul echinocțiului este unul aparte, acest eveniment astronomic întruchipând perfect dualitatea vieții. Dualitatea poate fi percepută cu ușurință, însă numai dacă pătrundem în sfere mai înalte înțelegem că totul este interconectat. Echinocțiul are menirea să ne amintească faptul că dualitatea există numai în lumea fizică.
Echinocțiul de primăvară reprezintă prilejul ideal pentru a nu aminti că viața trebuie iubită și acceptată așa cum este și că trebuie să renunțăm la ideile preconcepute și să ne bucurăm de călătorie în sine. Amintește-ți astăzi să cinstești durerea și plăcerea, lumina și întunericul.
Tradiții echinocțiu de primăvară
Echinocțiul este sărbătorit și în popor, aceasta marcând începerea anului agricol. Ciclul agricol semnifică reluarea vieții an după an. Plugul este scos după o iarnă grea, în care a stat degeaba, și își reia activitatea, pregătind pământul pentru roade. Oamenii de la țară își reiau, odată cu venirea primăverii, activitățile gospodărești.