Deshidratarea si insolatia apar in urma expunerii indelungate la soare si la temperaturi ridicate. Aceste doua afectiuni pot fi insa prevenite cu ajutorul unor ponturi din medicina ayurvedica.
Simptomele deshidratarii si insolatiei sunt urmatoarele:
- Ameteli sau lesin
- Tahicardie
- Crampe musculare
- Transpiratie excesiva
- Dureri de cap
- Greata sau varsaturi
- Oboseala extrema
- Piele rece si umeda la atingere
Citeste: SFATURI DE PRET DIN MEDICINA AYURVEDA PENTRU SEZONUL CALD
Atunci cand deshidratarea si insolatia se instaleaza, e important sa se reduca temperatura corpului. Acest lucru se poate face prin urmatoarele metode:
- Consumul de lichide
- Incetarea oricarei activitati si odihna
- Un dus/ baie racoritor
- Purtatul unor haine lejere, din materiale naturale
Pacientii dominati de Pitta trebuie sa fie, in mod deosebit, vigilenti atunci cand vine vorba despre expunerea la soare.
Remedii ayurvedice eficiente in combaterea insolatiei
Cea mai mare greseala pe care o facem atunci cand este foarte cald afara, potrivit medicinei ayurvedice, este ca bem apa rece pentru a ne racori. Apa rece produce un soc asupra intregului organism si ar trebui evitata. Mai degraba, se recomanda consumul de apa calduta, bauta cu inghitituri mici.
Citeste: Detox ayurvedic de vara
Un alt remediu eficient impotriva deshidratarii este apa de cocos amestecata cu suc de portocale. Bautura obtinuta hidratareaza organismul si totodata il ehilibreaza din punct de vedere electrolitic.
Laptele cu castravete este, de asemenea, un remediu eficient impotriva problemelor cauzate de caldura excesiva. Amesteca 1 cana de lapte de cocos sau migdale cu ½ cana de felii de catravete. Laptele vegetal este foarte racoritor pentru intregul organism, in timp ce castravetele hidrateaza tesuturile in profunzime.
Ceaiul se poate folosi, de asemenea, in zilele toride de vara, pentru prevenirea deshidratarii si insolatiei. Amesteca 4 cani de apa cu 10 frunze de menta, ½ lingurita de ghimbir si 1 lingurita de seminte de fenicul. Fierbe acest amestec timp de 20 de minute, apoi strecoara-l si lasa-l sa se racoreasca. Consuma-l pe toata perioada zilei si acesta nu numai ca iti va mentin temperatura corpului scazuta, insa totodata va stimula si procesul digestiv.