Cosmin Cobuz vine din lumea competitiei, a sportului de performanta. 20 de ani de efort intens si un stil de viata hedonist, cu petreceri, alcool, droguri si sex, i-au erodat organismul. Descoperirea practicii yoga l-a ajutat sa-si regenereze corpul, dar beneficiile interioare au fost mai importante. Astazi, Cosmin este casatorit, are un baietel si preda yoga. Afla mai multe despre Cosmin Cobuz din interviul pe care l-a oferit in exclusivitate cititorilor Yogasat.
Pentru mine, Yoga nu reprezinta ceva anume. Yoga apare cand nimic nu mai reprezinta nimic. Cand nici nu ne dam seama ce este yoga, dar totusi o intensitate imensa a vietii curge natural in acelasi ritm si prin lumea interioara, dar si prin lumea exterioara, devenind una si aceeasi.
Efectele practicii le-am simtit la nivel de corp, in primul rand. Dupa aproape 20 de ani de sport de performanta, aveam un corp uzat. Aveam nevoie de echilibru si de recuperare. Aici am descoperit Asana Yoga, in diverse stiluri, de fapt este un stil unic. Astfel mi-am recuperat o mare parte din uzura creata in ani. Inca mai muncesc aici.
Dupa care am observat ca alegerile pe care le facusem in trecut, sport si uzura, ascundeau de fapt rani mult mai adanci. Introspectia si intrebarile au inceput foarte devreme, fara prea multe raspunsuri, pe la 12-13 ani cand am renuntat la a ma uita la televizor. Dar puterea de a realiza schimbarea si de a gasi o alta cale spre realizarea unei Realitati mai clare, a inceput odata cu prima plecare in India unde am descoperit mai mult decat Asana Yoga. Aici am descoperit tiparele mentale si reziduurile emotionale dupa care imi ghidam viata si am inceput sa merg in adancuri.
De aici au inceput de fapt munca, greul si schimbarea. Odata ajuns acolo unde se poate schimba ceva, a inceput greul. Era si este, pur si simplu, un camp de lupta intre ceea ce creasem pana in acel moment si natura care ma adusese aici. Am descoperit ca, daca avem intentia de a descoperi, ceea ce ne creeaza poate inlatura ceea ce este creat iluzoriu de trecut, parinti, societate sau educatie, fara a pierde nicio clipa contactul cu realitatea, societatea sau parintii.
CITESTE Interviu Stefania Peri: “Yoga reintroduce sinele in esenta lui”
De aici am inceput sa percep diferit absolut tot. Cu cat scoteam si curatam mai mult si mai adanc, cu atat viata devenea mai usoara, mai intensa, mai sincronizata si mai clara in absolut orice aspect al ei. Au aparut schimbari si experiente intense la orice pas. Viata a inceput sa isi faca loc exact pe acolo. Pe unde nu mai fusese niciodata.
Yoga mi-a schimbat viata complet. De la sport de performanta, care inseamna carne de trei ori pe zi, suplimente si produse chimice, doua antrenamente aproape in fiecare zi si meciuri epuizante la fiecare sfarsit de saptamana, competitie, conflicte cu colegii, adversarii sau antrenorii, petreceri cu alcool, droguri si sex, la o viata fara carne, mancare organica, miscare fara uzura, conflicte rare, competitie inexistenta, fara petreceri interminabile, timp de calitate, Andra (sotia) si Narayan (fiul), in natura sau intr-un mediu nepoluat de alcool si relatii de prietenie toxice, muncind la ce imi place, daruind oamenilor sanatate, echilibru si fericire, din schimbarile si experientele mele.
Cu greul schimbarii, au venit frumusetea , esenta vietii. Tin neaparat sa subliniez faptul ca totul a fost si este necesar, nimic nu este la intamplare. Inclusiv aspectele mai putin placute din trecut. In realizarea schimbarii, Yoga nu a fost singura care m-a sustinut. Ayurveda, arta de a trai, care vine din acelasi sistem Vedic, a fost fundatia pe care s-a construit schimbarea realizata de Yoga. Totul a contat.
Practic Yoga in fiecare zi. Dar nu neaparat pe saltea, ci in viata de zi cu zi. Cu siguranta, Yoga poate fi un ajutor important in realizarea unei vieti mai pline de bucurie, indiferent daca vorbim de locul de munca sau sistemul clasic de invatamant. Yoga ar aduce libertate in scoli si la locurile de munca. Iar cele doua reprezinta o forma moderna de inchisoare. De ingradire a libertatii. Dar orice schimbare de genul acesta trebuie asumata. Libertatea este ceva frumos, dar din postura in care suntem in acest moment, foarte greu de realizat. Suntem educati spre a vedea libertatea sub diferite forme si imagini. Cand libertatea nu are forma, imagine sau nume. Este o stare neutra, naturala, din care putem percepe viata si spectacolul ei.
Cred ca aici trebuie avuta o atentie crescuta. Asupra celor care impart aceasta experienta numita Yoga. Nu asupra Yogai in sine. Yoga vine dintr-o cultura foarte vasta. Care nu are legatura doar cu India. Regasim chiar si in Japonia ceva conexiuni cu Yoga si cu aceasta cultura, in Africa, in America de Nord si de Sud, in Europa si chiar in Romania, prin cultura Pre Cucuteniana, Cucuteniana si perioada clasica a Geto-Dacilor.
Noi am adoptat Yoga din zona Indiei, Pakistanului, Tibetului, Nepalului fara a intelege sistemul si cultura in care isi are locul Yoga. E ca si cum ne-am uita la o masina scumpa si performanta si-am spune ca doar motorul face tot. Cand, pentru a functiona, are nevoie de tot sistemul si de toate conexiunile mecanice.
Din cauza modului superficial modern de a trata viata, emotiile, interiorul, trecutul, am transferat aceasta superficialitate si spre Yoga. Cand, de fapt, Yoga vine dintr-o perioada Vedica, dintr-o cultura Vedica si dintr-un sistem Vedic complet.
Acest sistem cuprindea absolut toate aspectele vietii. Medicina, Astrologie, Politica, Economie, Arte, Spiritualitate si multe altele. In care Yoga reprezinta un aspect important, un mod de a aplica acest sistem Vedic, un set de tehnici si principii, prin care descoperim o stare de echilibru sau mijloc neconflictuala in orice aspect al vietii noastre, indiferent de culoare, religie, pozitie sociala sau nivel de dezvoltare.
CITESTE Interviu Anca Elena Amariei: “Yoga inseamna transformare atitudinala si comportamentala”
Important de mentionat pentru cei care nu practica sau nu agreeaza Yoga, ca acest sistem Vedic nu este calea suprema sau unica. Mai sunt si altele, importanta fiind cautarea continua intr-o directie care duce mereu spre interior.
Pe langa toate acestea am observat foarte multe asemanari cu a noastra cultura Geto-Dacica. Cel mai bun exemplu? Sunetul, cuvantul OM. Nu cred ca mai exista tara, dupa India si apoi Romania, care sa foloseasca acest sunet, cuvant, mai des, cu aproape acelasi inteles.
Yoga sportiva este marketing pur. Uneori, este necesara mintilor vestice pline de marketing, egocentrism, competitie, saltelute deocheate pline sudoare, flexibilitate inutila si musculatura poluanta. Pentru a tine mintea ocupata, Yoga sportiva poate fi o noua iluzie care va duce inapoi la aceiasi iluzie. Daca a fost creata aici, acum, inseamna ca este necesara cuiva. Dar asta nu inseamna ca este Yoga in sensul curat, traditional. Dar nici nu inseamna ca nu este Yoga pentru ca, oarecum, provine de acolo.
Yoga constienta mi se pare a fi un pleonasm, o alta inventie a marketingului modern. Pentru a crea conflict si competitie cu Yoga sportiva. Si tot asa. La infinit. Nu practic nici una dintre cele doua. Pentru ca ele nu exista in esenta Yoga, dupa parerea mea.
Inainte de a practica orice fel de Yoga avem obligatia de a practica si intelege Ayurveda si cultura Vedica din care provin. Yoga se intampla. Cu foarte multa practica, nu pe saltea si nici cu sudoare. Ci cu introspectie constanta. Cu fiecare expir sau inspir.
Yoga ne practica pe noi dupa ce o descoperim. Nu noi o practicam pe ea. Exact ca si viata. Avem impresia ca e mai puterniccontrolul nostru si il antrenam continuu. Ajungand in fata mortii, realizam un singur adevar. Nimic nu este sub controlul nostru, nu detinem nimic. Yoga ne ajuta sa ne intoarcem la perceptia nedistorsionata a constiintei.
Primul meu mare maestru a fost Natura. Apoi au fost parintii mei, profesorii din scoala, antrenorii de la Handbal, colegii si toti cei care mi-au oferit diverse experiente. In Yoga si Ayurveda am intrat in contact cu dr Munnilal Maurya din Parmarth Niketan - Rishikesh, Yogi Sunil Sharma si Yogi Kamal Singh de la Tattvaa Yoga Shala - Rishikesh, Usha Devi de la Omkarananda Ashram - Rishikesh, Swami Narayanananda Ayurved Saraswati ( Dr Rugue Ribeiro Junior ) de pe linia Suddha Dharma Mandalam - India si Brazilia, Gil Moraes Kehl - Brazilia si Andre Riehl de pe linia Udasin si linia Shaivismului Kashmirian.
In ultimii 5 ani, cand practic a inceput drumul Yoga si Ayurveda, am avut alaturi un maestru care m-a sustinut continuu. Sotia mea. Singurul om care a reusit sa ma accepte si sa ma suporte in cele mai negre momente care apar odata cu marile schimbari interioare.
Toti cei mentionati mai sus m-au sustinut si ma sustin constant in descoperirea ultimului maestru. Cel interior. Care exista in fiecare din noi, in fiecare exprimare a vietii de pe acest pamant si din acest Univers. Este acelasi maestru Universal existent in absolut orice.