Potrivit învățăturilor hinduse, aceste 4 tendințe există în mod natural la noi toţi aşa că haideţi să le cunoaștem.
Fiecare dintre tendinţele umane enumerate mai jos este mai importantă şi mai nobilă decât cea de dinaintea sa.
Kama - placere
Prima tendinţa naturală a omului in viaţă este kama. Kama este tendinţa de a căuta plăcerea şi face referire la plăcerea minţii şi a trupului. E in natura umană să căutam pasiunea şi emoţia. Aşadar, e in regulă să iubeşti, să experimentezi atracția și dorinţa. Zeul iubirii în hinduism poarta denumirea de Kama.
Cu toate că este o tendinţă naturală ce stă în firea omului, individul care se maturizează din punct de vedere spiritual pe parcursul vieţii va realiza că nu kama este tendinţa cea mai nobilă in viata, artha fiind superioară.
Citeste: KARMA: 10 LEGI CARE ITI VOR SCHIMBA PERCEPTIA ASUPRA VIETII
Artha - siguranţă
Artha înseamnă căutarea bunăstării şi puterii (a siguranţei), pe care cu toţii le căutam. Căutarea bunăstării şi puterii reprezintă cea de-a doua tendinţă.
Stă în natura umană să cautăm siguranţa pe care bunăstarea şi puterea ni le oferă. Artha presupune căutarea siguranţei.
Dharma - altruism
A treia tendinţă naturală despre care se vorbesşe în hinduism este Dharma. Dharma înseamnă datorie şi face referire la standardele, datoria, virtuţile şi totodată drepturile unui individ in aceasta viaţă. Pe scurt, este vorba despre misiunea fiecăruia dintre noi in aceasta viaţă.
Dharma constă în natura omului de a fi altruist.
Moksha - eliberare
Moksha este scopul final in hinduism. Conceptul de Moksha implică eliberarea din ciclul naşterilor si reîncarnărilor, adică ieşirea din Samsara. Moksha reprezintă eliberarea de nesiguranţă şi de durere (prin căutarea plăcerii). Când cauţi plăcerea - kama, cauţi eliberarea de durere. Când cauţi artha - siguranţă, cauţ de fapt eliberarea de nesiguranţă.
Încarnarea este asociată in hinduism întotdeauna cu karma din viaţa precedentă. De-a lungul vieţii, oamenii işi creează karma, prin acţiunile bune şi rele. Karma afectează existenţele viitoare. Moartea este considerată ca fiind ultimul sacrificiu din viaţă.
Citeste: SEMNIFICATIA SIMBOLISTICA A TRIMURTI – TRINITATEA HINDUSA
Moksha reprezintă finalul celor patru tendinţe importante din viaţă şi este obtinuţă prin depăşirea ignoranţei şi a dorinţelor. Moksha este, practic, o încununare a celorlalte trei tendinţe ale naturii umane.