Vara este anotimpul Pitta. Pe timpul verii, deshidratarea si caldura sporite slabesc sistemul digestiv. De aceea, in aceasta perioada, alimentele usor de digerat, care reduc caldura din organism si hidrateaza, sunt ideale. Iata ce recomanda expertii in Ayurveda sa consumi sau sa eviti in perioada verii.
CITESTE Retete ayurvedice pentru zile toride de vara
De evitat:
- fructele acre, citricele, smantana, branzeturile, carnea rosie
- mancarurile fierbinti sau condimentate, prajelile, bauturile reci sau cu gheata
Cum sa te hidratezi:
- Fructe: mere, pere, pepene, corcoduse, prune, ananas, piersici, mango, afine, coacaze
- Bauturi: sucul de lamaie verde (lime) este excelent de consumat regulat; apa de cocos este ideala (inclusiv pentru sportivi foarte activi sau pentru diabetici, este saraca in zaharuri si grasimi, dar foarte bogata in vitamine si minerale); sucurile si ceaiurile cu ghimbir; apele de fructe, in care se lasa fructe la hidratat, sunt tonice si revigorante, contin multe vitamine
- O jumatate de lingura de ghee, consumata in fiecare zi, echilibreaza hidratarea interna si sustine digestia.
Ce sa gatesti:
- Poti gati mai mult la aburi, mai ales mancaruri cu asparagus si broccoli.
- Orez basmatic, preparat in ghee, cu fulgi de nuca de cocos, reprezinta o masa usoara si delicioasa.
CITESTE Detox ayurvedic de vara
Ce alimente reduc caldura corpului:
- Pepenele si rodia, frunzele de schinduf, amla (coacaz indian) si laptele batut
- Verzaturile, nuca de cocos (care este un electrolit natural), papaya
- Alimentele alcaline, precum ridichile, bananele, dovleacul, cartofii dulci, morcovii, nucile, ceapa si usturoiul, sfecla rosie.
Ce alimente reduc inflamatia:
- Ashwagandha, Tulsi si Brahmi, mai ales in ceaiuri aromatice
- Ghimbirul are proprietati antiinflamatorii si reduce supraincalzirea si iritatiile pielii. Sucurile si ceaiurile cu ghimbir calmeaza disconfortul digestiv. Se pot consuma zilnic.
Comenteaza cu Facebook