Exista o serie de asane care pot ameliora durerile cervicale. Încordarea, orele petrecute în fața computerului, stând într-o postura inadecvata ori condusul pentru perioade îndelungate îți pot provoca dureri cervicale. Este vorba despre durerile din regiunea cefei, fie că este vorba despre dureri de mușchi, de tendoane ori de dureri provocate de inflamarea unor nervi.
Durerile cervicale nu numai că pot crea un disconfort puternic, însă sunt asociate și cu alte simptome precum cele enumerate mai jos:
- Dureri de cap
- Amețeli
- Dureri în zona umerilor
- Tulburări ale somnului
- Furnicături resimțite la nivelul spatelui și brațelor
Asane care vindecă durerile cervicale
Dacă sunt practicate în mod regulat, aceste asane pot vindeca durerile cervicale. Dacă practici asanele ocazional, acestea doar ameliorează durerile.
Balasana (Postura copilului)
Executând această asană, mușchii din zona cefei, precum și cei ai umerilor, sunt întinși, iar apoi relaxați.
Pentru a executa Balasana, așază-te în genunchi, plasează-ți posteriorul pe călcâie, apoi lasă-ți ușor capul în jos, până când atinge podeaua. Nu dezlipi posteriorul de călcâie! Întinde-ți apoi mâinile deasupra capului.
Matsyasana (Postura peștelui)
Postura peștelui mărește flexibilitatea întregii coloane vertebrale, însă este extrem de benefică pentru durerile cervicale, eliberând tensiunea acumulată în zona respectivă.
Pentru Matsyasana, întinde-te cu fața în sus, cu picioarele drepte, lipite unul de celălalt, și ridică-ți pieptul suficient de tare încât să te poți sprijini de podea cu vârful capului. Mâinile poziționează-le pe stinghiile picioarelor. Daca nu esti incepator, incruciseaza-ti picioarele ca in postura lotus.
Bhujangasana (Postura cobrei)
Această asana combate rigiditatea din zona cervicală, dar și pe cea a umerilor. Bhujangasana este ideala pentru cei care petrec multe ore pe scaun, la birou, în fața unui computer.
Pentru a executa această asana, întinde-te pe burtă și ține-ți mâinile pe langă corp, în dreptul umerilor, având grijă ca degetele să fie lipite unul de celălalt. Picioarele trebuie să fie și ele drepte și apropiate. Ridică-ți trunchiul pe expir, sprijinindu-te în palme. Arcuiește-ți spatele și orientează-ți privirea în sus. Asigură-te că picioarele și șoldurile rămân lipite de pământ. Menține postura 15-30 de secunde.
Marjariasana (Postura pisicii)
Această asana masează delicat coloana vertebrală, de sus până jos si este recomandată în special pesoanelor care suferă de dureri cervicale ori care au o coloană rigidă, mai ales în partea superioară.
Pentru Majariasana stai în genunchi, cu palmele lipite de podea, paralele cu picioarele. Privește în față. Inspiră și ridică-ți bărbia, lăsându-ți ușor capul pe spate. Lasă-ți abdomenul în jos pe expir, în timp ce îți ridici posteriorul. Respiră de câteva ori în această postură, apoi expiră în timp ce lași bărbia în jos, în piept, arcuindu-ți spatele și relaxându-ți posteriorul.