6 concepte populare FALSE, in procesul de autocunoastere si dezvoltare personala
Accept

Yogasat utilizeaza cookie-uri pentru a furniza continut relavant si adaptat cititorilor sai. Afla mai mult »

Skip to main content
6 concepte populare FALSE, in procesul de autocunoastere si dezvoltare personala

In ultimii ani, tot mai multi oameni sunt preocupati de subiectul dezvoltare personala. Din pacate insa, exista cateva concepte mincinoase, care in loc sa ne ajute sa evoluam, mai degraba ne pun piedica.

Iubeste-te pe tine insuti– in reviste, la psiholog, in timpul sesiunilor de dezvoltare personala tinute de un trainer “de succes” – peste tot pare sa fie vehiculata ideea potrivit careia trebuie sa te iubesti pe tine insuti, inainte de a-l iubi pe cel de langa tine. Oricat de bine ar suna acest indemn, respectandu-l nu vom reusi decat sa ne hranim ego-ul si sa incurajam trufia si narcisismul.

Dezvoltarea inteligentei emotionale presupune un grad mare de empatie si compasiune fata de cei apropiati, care este incompatibil cu iubirea de sine ca prioritate absoluta.

De asemenea , toate conceptele religioase ne indeamna sa il iubim pe cel de langa noi mai mult decat pe noi insine.  Iisus, de pilda, ne indeamna: “Sa va iubiti unul pe altul asa cum v-am iubit Eu” (Ioan – 13:34). Iar Iisus ne-a iubit lepandundu-se pe Sine, sacrificandu-Se pentru noi. Daca Iisus s-ar fi iubit pe Sine mai mult decat si-a iubit aproapele, ce s-ar fi intamplat oare?

Asadar, corect ar fi sa fim indemnati ca iubirea aproapelui sa fie mai presus de iubirea de sine.  O societate care promoveaza excesiv iubirea de sine nu poate fi decat una bazata pe individualism  si “inchisa”  in propria ignoranta.  Iubindu-ne aproapele vom invata sa fim blanzi si cu noi.

Traieste in prezent– “carpe diem”-ul latinesc este folosit in zilele noastre pe post de scuza pentru a face diverse lucruri, mai mult sau mai putin rationale. Ideea de baza este aceea de a trai  pe deplin  momentul prezent, insa ce este, de fapt, prezentul? In momentul in care ai pus intrebarea asta, prezentul s-a transformat deja in trecut.  Traitul in prezent ar trebui, mai degraba, sa faca referire la starea de constientizare profunda , pe care nu o dobandim atat de usor in societatea in care traim. Marea majoritate a oamenilor confunda perceptia de moment cu constientizarea profunda.

Gandeste pozitiv si vei atrage lucruri bune – potrivit conceptului gandirii pozitive, adoptand o atitudine complet pozitiva vei reusi sa atragi numai lucruri bune in viata ta. Totusi, binele nu poate exista fara rau, asa cum nici gandirea pozitiva nu poate exista fara cea negativa. Mai mult decat atat, stim ca mintea si gandurile  sunt imposibil de controlat. Gandirea pozitiva presupune cateodata negarea realitatii, a adevarului imediat.  Ignorand aspectele negative nu reusim sa schimbam realitatea, ci pur si simplu amanam momentul in care vom deveni deceptionati.

Citeste si: OSHO DEMONTEAZA MITUL GANDIRII POZITIVE

Gandirea pozitiva si cea negativa se valideaza una pe cealalta, exact asa cum o fac binele si raul, pentru a mentine un echilibru. In practica yoga si a meditatiei  cautam, de asemenea, starea dintre cele doua - de neutralitate.

Bhavagad gita

Dezvoltarea personala  prin teatru – nu e suficient ca nu stii cine esti cu adevarat? De ce vrei sa iti mai pui inca o masca peste personalitatea despre care nu stii mare lucru oricum?

shakespeare

Gaseste un  coach  cu care sa rezonezi – toata lumea iti sugereaza sa cauti un psiholog /instructor/ profesor/ guru cu care sa “rezonezi”  Aceast fel de rezonanta poate fi insa o capcana a mintii (astazi rezonezi , maine nu mai rezonezi, in functie de starea ta sau a mintii tale). Un astfel de mentor te va incanta “astazi”, iar maine te va plictisi, ajungand sa il respingi.

Un mentor “valabil” este cel care te provoaca constant sa devii mai bun in ceea ce ti-ai propus indiferent ca astazi iti place sau nu.

sadhguru

Citatele care iti aduc liniste interioara – niciun citat sau informatie nu iti poate aduce linistea interioara. Cel mult iti poate oferi o stare de calm sau putina bucurie. La starea de liniste interioara trebuie sa lucrezi; aceasta se dobandeste si abia apoi se mentine.

 

*In luna februarie a anului 2018 se deschide Scoala de primavara Hatha Yoga Seva. Mai multe informatii gasesti aici, iar pentru inscrieri trimite mail la adresa hathayogaseva@gmail.com.

Comenteaza cu Facebook