In mai multe religii si culturi, rugaciunea si meditatia se pot face cu anumite obiecte, dintre care amintim rozariul, cunoscut in hinduism sub denumirea de sirag mala.
V-am mai vorbit despre siragul mala, care este folosit pentru rostirea unui anumit numar de rugaciuni – matanie. Catolicii, ortodocsii, hindusii, iudeii, musulmanii dar si budistii – cu totii folosesc o forma a acestui sirag mala, chiar daca poate avea denumiri diferite.
Citeste: SIRAGUL MALA – CE ESTE SI DE CE IL FOLOSESC CALUGARII IN TIMPUL MEDITATIEI
Rozariul budist este facut din 108 margele, in timp ce in Japonia se folosesc 112 margele, iar musulmanii folosesc rozarii cu 99 margele. Crestinii prefera mataniile cu 150 de margele. Materialele din care sunt facute aceste siraguri difera in functie de cultura fiecarui popor.
Exista insa si alte obiecte folosite la rugaciune sau in meditatie. Un exemplu este roata de rugaciune tibetana, denumita “’khor-lo”, ale carei dimensiuni si forme pot varia. Aceasta are, la baza, o forma cilindrica, este facuta din metal si se roteste in jurul unui ax. Pe interiorul acestei roti de rugaciune se regasesc bucati de material pe care sunt scrise rugaciuni sau mantre. S-au gasit dovezi care arata ca in Grecia Antica, dar si in Egipt se foloseau asemenea roti de rugaciune. Roata de rugaciune simbolizeaza ruga permanenta, fara incetare.
Un alt obiect folosit pentru rugaciune este tefillin-ul evreiesc – acesta este alcatuit din doua cutii mici din piele, prinse cu curele facute tot din piele. Acestea cotin catre 4 sectiuni din biblia ebraica – Tora. Potrivit indicatiilor din textele sfinte, aceste cutii trebuie prinse cu curelele atasate pe cap. In acest fel, credinciosul isi va aminti in permanenta ca trebuie sa isi orienteze toate gandurile si actiunile catre divinitate.
Musulmanii folosesc covorasul de rugaciune de fiecare data cand merg la moschee sau se roaga in intimitatea casei lor.
Yantrele (n.r. diagrame mistice) si mandalele (facute din simboluri ale cosmosului) sunt folosite in budism si brahmanism pentru practica meditatiei.
Este important sa retinem ca niciun obiect dintre acestea nu este indispensabil. Pentru ruga si meditatie nu avem nevoie de niciun obiect, fie el rozariu, roata de rugaciune tibetana ori covoras.