Apa care reduce ama din organism Skip to main content
Apa care reduce ama din organism

In ayurveda, ama este substanta toxica formata din hrana nedigerata, ce vine la pachet cu toxine si grasimi nesanatoase. Ama are textura lipicioasa, este urat mirositoare si, in timp, ea poate cauza probleme serioase de sanatate. In sanscrita, ama inseamna negatit sau nedigerat, iar in ayurveda conceptul de ama face referire la orice se afla intr-un porces de transformare nefinalizat. 

Ama se formeaza atunci cand nu ne ascultam organismul, cand nu mancam in functie de sezon, cand nu mancam atunci cand ne e foame, cand mancam prea mult desi ne-am saturat ori cand cadem prada poftelor. Dezechilibrele cauzate in organism de asemenea situatii slabeste focul digestiv (n.r. agni) si favorizeaza aparitia ama.

Citeste: MEDIC SPECIALIST ÎN AYURVEDA, DESPRE RITUALUL MESEI

Printre simptomele cara indica prezenta ama in organism se numara: canale infundate (depunerea placii pe artere), lipsa puterii, oboseala.

Ama poate fi redusa prin respectarea unor reguli simple:

  • Nu manca excesiv
  • Nu manca inainte ca masa anterioara sa fie complet digerata
  • Nu manca prea mult seara
  • Nu consuma bauturi sau alimente foarte reci
  • Nu manca alimente procesate, vechi sau ambalate
  • Nu manca uitandu-te la televizor sau facand altceva
  • Nu manca daca esti suparat
  • Practica sport zilnic, in special in aer liber

Citeste: MEDICINA AYURVEDICĂ: 5 TRUCURI PENTRU O DIGESTIE MAI BUNĂ

Poti sustine organismul in incercarea de a elimina ama, consumand o apa detoxifianta. Pentru a o prepara ai nevoie de urmatoarele ingrediente:

  • 1-2 felii subtiri de ghimbir proaspat
  • ¼ lingurita de seminte de chimion
  • ¼ lingurita de seminte de fenicul
  • 2 boabe de piper negru
  • 2 frunze de menta

Adauga peste toate aceste ingrediente 250 grame de apa clocotita, acopera ceasca si las-o la racit. Strecoara apa obtinuta si bea-o pe timpul zilei, pentru a-ti purifica organismul de toxine.

Apa Jeera, denumita si apa de chimion, este o alta apa folosita in medicina ayurvedica pentru nenumaratele sale efecte terapeutice, incepand de la tratarea problemelor digestive si pana la fortificarea sistemului imunitar. Citeste mai multe despre apa jeera aici.

Si apa de orez - Tandulodaka - este benefica pentru sanatate. Aceasta regleaza temperatura corpului, trateaza refluxul gastroesofagian, regleaza tranzitul intestinal dar este benefica si pentru infectiile urinare. Citeste aici cum poti prepara aceasta apa, dar si care sunt toate proprietatile sale terapeutice.

Comenteaza cu Facebook