Trucurile ayurveda ajută la detoxifierea organismului la început de primăvară. După o iarnă în care am consumat alimente grase, e necesară o cură de detox. Odată cu schimbarea e anotimp ar trebui să ne schimbăm și obiceiurile alimentare, care ar fi ideal să fie in ton cu primăvara.
La început de primăvară vei observa că poftele pe care le ai sunt ceva mai diferite. Dacă în timpul iernii simțim nevoia sa consumăm alimente mai grase, pe timpul primăverii vei sesiza că organismul îți cere mai multe alimente ușoare, de regulă fructe și legume crude. Aceste pofta apar pentru că organismul îți transmite că ai nevoie de o detoxifiere după alimentația bazata pe grăsimi pe care ai avut-o în sezonul rece.
În medicina ayurvedică, primăvara este reprezentată de ficat și vezic biliară, așa că nu ar strica să oferi acestor organe o binemeritată pauză. Poți face asta cu ajutorul unor mici schimbări de alimentație, care au însă un impact mare asupra organelor.
Ce schimbări alimentare să faci primăvara
- Renunță la alcool, zahăr, cofeina, produse lactate și carne roșie preț de cel puțin 2 săptămâni – organele tale îți vor mulțumi.
- Consumă mai multe lichide
- Consumă mai multe alimente alcaline (fructe, legume, cereale integrale, uleiuri presate la rece)
- Dacă suferi de alergii, primăvara este anotimpul în care ar trebui să consumi mai multe alimente amare, acre și astringente. Alimentele amare precum rucola sau păpădia ajută la detoxifierea organismului și stimulează activitatea ficatului și a vezicii biliare.
- Consumă mai multe ceaiuri – de ghimbir, de mușețel, de scorțișoară sau cu piper negru.
Ce schimbări ale stilului de viață să faci primăvara
Medicina ayurveda nu se rezumă numai la dietă, ci și la stilul de viață. Așadar, potrivit acesteia, trebuie să facem și schimbări de altă natură odată cu venirea primăverii:
- Petrece mai mult timp în natură
- Practică yoga sau meditație în natură
- Fa-ți timp pentru a observa copacii înflorind
- Practică în mod constant exerciții de respirație
Ce plante ayurvedice te ajută primăvara
Anumite plante, mirodenii și condimente contribuie la detoxifierea organismului primăvara. Turmericul, triphala, ghimbirul, scortișoara și cardamomul sunt de mare ajutor în acest sens.