De ce ai ales să practici yoga?
Adina Boţan: Viața începe, de obicei, în momentul în care ți-ai dat seama că le-ai cam încercat pe toate și nu prea ți-a ieșit nimic. După absolvirea facultății de Management și o scurtă carieră într-o multinațională în care nu îmi găseam locul, mi-am dat seama că, dincolo de ce vroiau ceilalți pentru mine, mai exist și eu. Am simțit mereu un dor nespus și de neexplicat, era dorul de mine. M-am căuatat mereu în exterior și am realizat într-un târziu că nu aceasta e calea. Așa că am apucat drumul interior: am urmat facultatea de psihologie apoi masterul în psihoterapii cognitiv-comportamentale. Mă apropiam…dar continuam să mă caut...și m-am regăsit cu adevărat când am început să practic Yoga. Viața mea interioară s-a schimbat radical în bine și a atras odată cu ea și schimbari extraordinare în exterior. Totul a început să funcționeze parcă de la sine, fără efort și cu multă bucurie.
Care crezi că e misiunea ta în calitate de instructor de yoga?
Adina Boţan: În primul rând cred ca e important să le ofer oamenilor cadrul propice în care să se simtă în siguranță și să se deschidă către interiorul lor. Și asta o fac prin propria mea centrare, stare de prezență și liniște interioară.
Apoi, desigur, să le ofer instrumentele care să le faciliteze conectarea cu sine: și aici împart cu ei din învățătura pe care am primit-o la rândul meu de la mentorii mei plus acel "personal touch" născut din propria experiență în practica Yoga.
Apoi totul vine de la sine, cu toții avem în noi toate cele necesare unui trai fericit...cu puțină îndrumare portițele se deschid și prin practică constantă înțelegerea noastră se lărgește și viața începe să se așeze pe făgașul natural.
Ce ai vrea să știe oamenii despre yoga?
Adina Boţan: Yoga este un instrument extraordinar: înseamnă infinit mai mult decât acele posturi perfecte executate de trupuri acrobatice. Yoga este un sistem probat și confirmat milenii la rând, un sistem filozofic și practic despre cum să îți trăiești viața fără efort, în armonie cu tot ceea ce te înconjoară, oferindu-ți calea de acces către potențialul tău maxim.
În Bhagavadgita, scriptură antică extrem de valoroasă, reiese că Yoga îți oferă "perfecțiunea în orice acțiune". Cum se poate obține așa ceva? Prin practica dedicată și constantă puterea noastră de concentrare crește exponențial, impuritățile sunt rând pe rând curățate precum o fereastră prin care începe să pătrundă tot mai multă lumină, câmpul conștiinței se largește și devenim conștienți de detalii din ce în ce mai subtile ca și cum am experimenta realitatea prin lupa unui microscop și în același timp prin obiectivul unui mare telescop. Pentru ca da, “precum în Cer așa și pe Pământ”, ce este în interior este și în exterior, miezul cel mai profund este și punctul cel mai îndepărtat, strat cu strat realitatea ni se dezvăluie și căpătăm tot mai multă Înțelegere a ceea ce suntem și ce avem de oferit acestei lumi. Orice acțiune întreprindem începe să fie tot mai lipsită de efort cu cât începem să ne aliniem cu Legile Naturii, cu cât începem să conștientizăm sămânța de Divinitate din noi – Sinele nostru cel mai profund – și să o lăsăm să creeze și materializeze prin intermediul acest vehicol numit corp fizic.
Yoga ne ajută să ajungem la adevărata Înțelegere. Pentru că Înțelegerea este una singură, ceea ce diferă sunt percepțiile noastre trecute prin multe filtre pe care le-am dobândit de la ceilalți sau ni le-am creat în decursul experiențelor vieții.
Devenim mai prezenți și mai conștienți, căpătăm tot mai mult control voluntar în aspecte pe care le consideram involuntare și automate. Yoga ne readuce la principiile fundamentale: ne (re)învăță ce înseamnă o postură corectă, o respirație corectă, o alimentație sănătoasă și potrivită pentru noi, ne (re)învață să ne folosim mintea ca pe un instrument de preț să nu fim noi cei folosiți de ea, ne ajută să ne regăsim echilibrul în fiecare dimensiune a ființei noastre.
Și procesul continuă: pe măsură ce înaintăm în practică, viața noastră începe să capete tot mai mult sens odată cu descoperirea de Sine, lucrurile încep să se așeze parcă natural, relațiile cu ceilalți devin tot mai armonioase pentru că noi ne armonizăm cu fluxul vieții și încetăm să mai mergem împotriva lui.
Yoga dă sens întregii noastre vieți, odată cu lărgirea Înțelegerii, uitându-ne în urmă resemnificăm evenimentele trecute, ele capătă coerență și sens. Realizăm că fiecare experiență plăcută sau nu a avut rostul ei în calea evoluției noastre. Învățăm să nu ne agățăm de lucruri ci să lasăm cursul vieții să curgă prin noi, să avem încredere să plutim pe curent. Învățăm să acceptăm ceea ce nu stă în puterea noastră și să ne dedicăm cu totul acolo unde depinde de noi sub deviza: “never give up, always let go”.
Sunt românii interesați de yoga? Dacă da, ce tip de români și ce caută ei, de fapt, la cursul de yoga? Fă-le o scurtă descriere cursanților tăi.
Adina Boţan: Observ și mă bucură faptul că tot mai mulți români sunt interesați de Yoga, numărul lor crește exponențial, există din ce în ce mai multă deschidere.
Cred că oamenii caută conștient să ajungă la echilibru, la mai multă coerență și inconștient cred că există în fiecare o chemare către "reîntregire", către unitate, o căutare care nu-ți dai seama de unde vine dar o simți în fiecare celulă.
Majoritatea cursanților sunt oameni aflați în proces de autodescoperire, oameni care au început să conștientizeze că în ei există un potențial nelimitat la care pot avea acces. Cred că majoritatea încep să practice pentru că își doresc un management mai bun al stresului, își doresc liniște interioară, un somn liniștit și nu în ultimul rând un corp frumos. Însă, prin practica constantă descoperă că, pe lângă aceste lucruri, ei "prind putere", se conectează la o (re)sursă interioară care le este tot mai accesibilă și asta le aduce beneficii în toate aspectele vieții lor.
Care este motto-ul tău?
Adina Boţan: Trust the process! Nimic nu este întâmplător.
Care este diferenţa dintre ashtanga şi hatha?
Dacă aici vorbim de Ashtanga - sistemul lui Pattabhi Jois, atunci pot spune în primul rând că fără Hatha Yoga, Ashtanga nu ar fi fost :) Cu alte cuvinte la baza practicii Ashtanga se află stilul tradițional Hatha Yoga. Ashtanga e un fel de Hatha condensat :) încearcă să aducă împreună într-o sesiune "standard" mai multe elemente ale practicii (concentrare prin Drishti, postura prin asane, pranayama prin respirația Ujjayi, controlul energiei prin Bandhas, meditație prin stilul repetitiv) într-un ritm mai alert, dinamic.
În Hatha Yoga ai libertatea de a-ți crea practica după chipul și asemănarea ta sau după necesitațile de moment, te poți juca cu diferite elemente împletindu-le cum simți. Poți petrece mai mult timp în fiecare aspect al practicii și astfel cred că ajungi mai în profunzime.
Cred ca diferența esențială între cele două ține de profunzime. Hatha Yoga îți dă timp să pătrunzi în adâncime și să ajungi la conștientizare.
Dacă timpul nu îți permite însă să practici toate aspectele Yoga (posturi, meditație, concentrare, pranayama), Ashtanga poate fi de ajutor. Pe lângă practica mea zilnică Hatha Yoga, măcar o data pe săptămână practic Ashtanga și mă simt minunat de fiecare dată, mă reîmprospătează și îmi dă forță.
Cine este "row-model-ul" tau în Yoga?
Adina Boţan: Nu pot spune că am un role model anume...
Cu siguranță și-au pus amprenta asupra mea Irene Zaarour, George Petre și Alexandra Solomon, primii mei ghizi în lumea Yoga. Vocile și energia lor mi s-au întipărit în suflet și mă vor ghida mereu. Le port o imensă recunoștință pentru tot ceea ce sunt eu astăzi.
Tot adânc în sufletul meu îi voi purta mereu pe profesorii din India: Roshan Singh și Krishna Sikhwal de la școala Rishikesh Yog Peeth, care au deschis în mine căi nebănuite și mi-au schimbat viața cum n-aș fi crezut că este posbil.
Și nu demult am descoperit că rezonez foarte mult cu Elena Brower, ca stil, energie și viață în general.
*Adina Boțan, 33 ani, psihoterapeut cognitiv-comportamental și instructor Hatha Yoga Tradițional (Yoga Alliance 500 hr - în Rishikesh India) și Ashtanga & Vinyasa Flow (Yoga Alliance 200 hr). Yoga i-a schimbat viața și se dedică în a le împărtăși și altora beneficiile acestei practici. Predă în esență un stil tradițional Hatha Yoga, clasele ei sunt blânde și meditative.
Pe Adina o găsiți în studioul ei: www.yogadina.net
Facebook: Yogadina